'Uçan gözlemevi' ilk bilimsel görevini gerçekleştirdi
ABD – Almanya ortak yapımı 'uçan gözlemevi' California eyaletinin Mojave çölü üzerindeki ilk bilimsel görevinde yıldızları başarıyla gözlemledi.
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile Alman Hava-Uzay Merkezi'nin, bir Boeing 747SP uçağını modifiye ederek geliştirdikleri Stratosferik Kızılötesi Astronomi Gözlemevi (SOFIA), 2.54 metre çapında bir teleskopa sahip. SOFIA, 10 saatlik uçuşu boyunca Orion Nebulası'nı ve 3 bin ışık yılı uzaklıktaki bir galaksi kümesini görüntüledi. Yaklaşık 39 bin – 45 bin feet aralığında uçan SOFIA, bu sayede yeryüzündeki gözlemevlerinin teleskoplarını olumsuz etkileyen atmosferik su buharından etkilenmedi. SOFIA'nın özel kamerasıyla elde edilen veriler Cornell Üniversitesi'ndeki bilim adamlarınca incelenecek.
SOFIA projesinin NASA'ya maliyetinin 810.3 milyon dolar olduğu açıklandı. Alman Hava-Uzay Merkezi'nin payına düşen miktar ise henüz bilinmiyor. Uzmanlar, SOFIA sayesinde yerdeki gözlemevlerine oranla çok daha başarılı sonuçlar alınabileceğini ve yıldızların oluşumunu anlamada yeni ufuklar açılabileceğini belirtiyor.