Özbekistan Sağlık Bakanı İkramov: ADİS ülkede kontrol altında

Özbekistan Sağlık Bakanı Adham İkramov, AİDS'in Özbekistan'da kontrol altında olduğunu söyledi.

1 Aralık Dünya AİDS'le Mücadele Günü dolayıs

Özbekistan Sağlık Bakanı Adham İkramov, AİDS'in Özbekistan'da kontrol altında olduğunu söyledi.

1 Aralık Dünya AİDS'le Mücadele Günü dolayısıyla başkent Taşkent'te düzenlenen uluslararası konferansta konuşan Bakan İkramov, Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un bizzat bu hastalıkla yakından ilgilendiğini dile getirdi.AİDS 'le mücadele çalışmalarının Başbakan Şavkat Mirziyoyev başkanlındaki komisyon heyeti tarafından koordine edilip takip edildiğini dile getiren İkramov, bu çalışmalara ülkedeki sivil toplum örgütleri ve ilgili bazı uluslararası yabancı teşkilatların da destek verdiğini kaydetti.

İkramov, hastalığın hükümetin dikkat ve ilgisi dahilinde olduğunu, bu amaçla uluslararası düzeyde bir çok çalışma yürüttüğünü ve ülke genelinde her bölgede AİDS'le mücadele merkezinin oluşturulduğunu, tedavi ve hastalığı karşı önlem amacıyla da bir çok faaliyetin yürütüldüğünü kaydetti.

300 dolayında yabancı ve yerli davetlinin iştirak ettiği konferansta sunum yapan uzmanlar ise dünya genelinde 34 milyon dolayında AİDS hastalığına yol açıcı HİV virüsü taşıyan kişi olduğunu dile getirdiler. Edinilen bilgilere göre her yıl 2 milyon dolayında kişi bu hastalıktan ölürken, yine 2 milyon dolayında kişiye ise AİDS hastalığına yol açan HİV virüsü bulaşıyor.

İlk AİDS vaakasının 1982'de kaydedildiği Özbekistan'da 15 bin dolayında HİV virüsü taşıyan hasta bulunuyor. Özbekistan AİDS Mücadele Merkezi Görevlisi Şuhrat Umurhocayev, hastalığın 2004'ten sonra biraz daha artış gösterdiğini ülkede alınan ek önlemler sonrasında 2010 itibariyle düşüşe geçtiğini dile getirdi. İlk başta bu hastalığın daha çok erkeklerde belirdiğini dile getiren Umurhocayev, son yıllarda kadınlarda da görüldüğünü, genelde ise erkek hastaların daha fazla olduğunu aktardı.

Resmi verilere göre Özbekistan'da HİV virüsü taşıyan 15 bin dolayında hasta bulunuyor. Bunlardan 5 bin 600'ü başkent Taşkent'te. Bu yılın ilk 10 ayında 768 kişide yeni HİV virüsü tespit edilmiş. Bunlarda 78'i 14 yaşına kadarki çocuklar oluşturuyor.

UNESCO'nun Orta Asya AİDS Danışmanı Tigran Epoyan ise AİDS'in Orta Asya'da etkili olmaya devam ettiğini söyledi. Epoyan, tüm müdahalelere rağmen hastalığın etkisini sürdürdüğünün ve HİV virüsü taşıyan hasta sayısında ülkende ülkeye artış gösterdiğini dile getirdi. Epoyan, Özbekistan'da hükümetin AİDS'le yaptığı mücadeleyi takdir ettiğini ve konunun hükümet dikkatinde olmasının sevindirici olduğunu kaydetti. Özellikle insanları bilgilendirme çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini dile getirdi.