Çorum Belediyesi'nden Müdürlere Zemin Katta Makam Odası

Çorum Belediyesi'nde birim müdürü iken görevden alınarak uzman kadrosuna atanan daha sonra yargı kararıyla tekrar eski görevlerine iade edilen 6 müdürden 3'ünün makam odası değiştirildi.

Çorum Belediyesi'nden Müdürlere Zemin Katta Makam Odası
Makam odası değiştirilen 3 müdüre mülkiyeti Çorum Belediyesi'ne ait olan Turgut Özal İş Merkezi'nin zemin katında oda tahsis edildi. Bir masa ve bilgisayar dışında makam odalarında ne internet ne de pencere bulunuyor. 2009 yılı Nisan ayında Otobüs Terminal Müdürü Bekir Çakmak Hal Müdürü, Hal Müdürü Tuncer Baykal Otobüs Terminali Müdürü, Temizlik İşleri Müdürü Ekrem Eren Hukuk İşleri Müdürü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Yaşar Tortum Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü, Zabıta Müdürü Murat Berksun Mezarlıklar
Müdürü, Mezarlıklar Müdürü Haşim Avcı'da Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürü olarak görevlendirildi. Görev yerleri değiştirilen 6 müdür, 3 ay sonra ise görevlerinden alınarak birimlerine uzman olarak atandı. Bu gelişme üzerine yargıya giden 6 müdür, Çorum İdare Mahkemesi'ne dava açtı.
Mahkeme dava sonunda yürütmeyi durdurma kararı vererek, müdürlerin tekrar eski görevlerine iadelerine karar verdi. Bu sürecin ardından 6 müdür, Belediye Başkanı Külcü'nün makam odasının bulunduğu 2 katlı belediye binasının girişindeki bir odaya yerleştirildi. 2009 yılı Aralık ayında tekrar yargıya başvuran birim müdürleri bu kez de "Belediye Başkanı'nın mahkeme kararlarını uygulamadığı ve görevini kötüye kullandığını" ileri sürerek şikayetçi oldu. Valilik tarafından inceleme için müfettiş
görevlendirildi. İncelemenin ardından geçen Şubat ayında, birim müdürlerine bilgisayar verilerek internetleri bağlandı.
Tüm bu gelişmelerin ardından Çorum İdare Mahkemesi'ne tekrar başvuran birim müdürleri, "Makam odalarının verilmediği ve mahkeme kararlarının uygulanmadığı" gerekçesiyle ayrı davalar açtılar.
Bu süreçte Mezarlıklar Müdürü olan Murat Berksun, hakkındaki iddialar nedeniyle geçen Haziran ayında açığa alındı. Yerine ise Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürü Haşim Avcı atandı. Avcı, daha sonra Mezarlıklar Müdürlüğü'ndeki makam odasına yerleşti.
Çorum İdare Mahkemesi geçen Eylül ayında Bekir Çakmak, Tuncer Baykal ve Ekrem Eren'in makam odalarına geri döndürülmeleri ve müdürlerin tek odayı kullandıkları uygulamanın iptaline karar verdi. Belediye tarafından Çakmak, Tuncel ve Eren'e gönderilen yazıda, makam odası olarak kendilerine belediyeye ait Turgut Özal İş Merkezi'nin zemin katında bulunan odalar tahsis edildiği tebliğ edildi.
Çevre ve Sağlık Müdürü Yaşar Tortum'un davasının ise, Çorum İdare Mahkemesi'nde devam ettiği belirtilirken, söz konusu müdürün zemin katta değil Turgut Özal İş Merkezi 3. katında bulunan eski odasında bulunduğu belirtildi. 26 Kasım Cuma günü mahkemeden gelen bir heyetin davacı müdürlerin odalarında inceleme yaparak keşifte bulundukları öğrenildi.

İNSANLARA HÜCRE HAPSİ VERİLMİŞ
Birim müdürlerinin Avukatı Tufan Köse, belediye başkanlığında uzun yıllar birim müdürlüğü ve belediye başkan yardımcısı olarak görev yapan 6 müdürün, 29 Mart 2009 tarihinde yapılan yerel seçimlerde belediye başkanı seçilen Muzaffer Külcü döneminde görevinden alınarak uzman kadrosuna verildiğini söyledi. Köse, birim müdürlerinin uzman kadrosuna verilişleri ile ilgili açmış oldukları davada Çorum İdare Mahkemesi'nin uzman kadrosuna atanan birim müdürlerinin tamamının eski görevlerine iadesine karar
verdiğini hatırlattı.
Göreve iade edilen birim müdürlerinin Belediye Başkanı Muzaffer Külcü tarafından kendi makam odaları yerine belediye zemin katında bulunan bir odaya 6'sı birden birer masa verilerek toplandığını anlatan Köse, "Çorum Belediyesi'ne 3 kilometre uzaklıktaki Terminal Müdürü, terminal binasındaki odası yerine Belediye Başkanlığının ana binasındaki odaya alındı. Bu işle ilgili açılan davada da mahkeme bu düzenlemeyi de iptal etti. Müdürlerin hepsine ayrı makam odası verilmesine karar verdi. Fakat belediye
başkanının maksadı İdare Mahkemesinin kararını uygulamak değil, İdare Mahkemesinin kararının arkasından dolanmak olduğu da son yaptığı uygulama ile anlaşıldı. Belediye Başkanı belediye ait bir binanın zemin değil, bodrum değil ikinci bodrumunda demir parmaklıklar ile gizlenen mahsen olarak kullanılan bir bölümünü müdürlerin isimlerini de yazarak oda tahsis etti" dedi.
Tahsis edilen makam odalarında tespit yaptırdıklarını açıklayan Köse, "Tespit sonunda odaların müdürlük makam odalarının dışarıyla bağlantısı olmayan, penceresi olmayan internet, telefon bağlantısı olmayan birer odadan ibaret olduğunu mahkemeye heyetiyle gördük. Belediye Başkanı mahkeme kararını uygulamak yerine müvekkillerimin uzun yıllar emeklerini, hizmetlerini devlete ve Çorum Belediyesi'ne adayan bu insanlara hücre hapsi vermiş. Yani hücreleri doldurmak istemiş" diye konuştu.
Muzaffer Külcü'nün belediye başkanı olmasından itibaren Çorum Belediyesi'nde hukuksuzluk ve keyfiliğin salgın bir hastalık gibi yayıldığını iddia eden Köse, İdare Mahkemesi'nin verdiği kararın uygulanması için verilen hukuk mücadelesinin devam ettirileceğini belirterek, birim müdürlerini hücre cezasından kurtaracaklarını kaydetti.
Köse, AK Partili belediye başkanının hukuku uygulamak yerine hukuku çiğnemeyi kendisine alışkanlık haline getireceğini öne sürdü.