Çamura şekil veren eller tarihe karışıyor

Türkiye'de önemli el sanatlarından birisi olan çömlekçilik, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Yıllardır çamura şekil veren usta eller teknolojiye

Türkiye'de önemli el sanatlarından birisi olan çömlekçilik, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Yıllardır çamura şekil veren usta eller teknolojiye yenik düşen mesleklerini yaşatmak için çalışıyor, ancak, kendilerinden sonra mesleklerini devredebilecekleri çırak bulamamanın sıkıntısını yaşıyor.

Çömlekçilik, Konya'nın merkez Selçuklu ilçesi Sille Mahallesi'nde bir usta tarafından ayakta tutulmaya çalışılıyor. Sille'de 350 yıllık mağarada geleneksel el sanatını yaşatmaya çalışan Yaşar Bulut'un (60) en büyük sorunu çırak bulamaması. Konya'da bu işi yapan usta sayısının bir elin parmaklarını geçmediğini ifade eden yılların ustası Bulut, 48 yıldır çamura şekil verdiğinin altını çizdi. Bulut, "Bu mesleğe çocuk yaşta başladım. İlkokulu bitirdikten sonra ustamın yanında işe başladım. Başka bir meslek edinmeyi hiç düşünmedim. Bu sanatı çok seviyorum. Çırak olarak başladığım dönemlerde Sille'de el sanatları oldukça yaygındı. Ancak zaman ilerledikçe teknolojinin de etkisiyle artık çırak bulmakta zorlanıyoruz. Oğullarım bu mesleği tercih etmediler. Sanırım Sille'de bu meslek benimle birlikte tarihe karışacak." ifadelerini kullandı.

Çömlek yapımı için gerekli olan toprağı Sille ve yakın illerden getirttiğini bildiren Yaşar usta, "Çömlek yapımı için Nevşehir Avanos'tan getirttiğim toprakla buradaki toprağı harmanlıyorum. Bu iki toprağı karıştırdıktan sonra makinelerde eziyor ve tezgâhta şekil veriyorum. Daha sonra üstü çinko kaplı olan depoya götürüp kuruması için bırakıyorum. Kuruduktan sonra özel fırında pişmeye bırakıyorum. Fırınlanma aşaması çok önemli. Eğer ısı iyi ayarlanmazsa toprak hava alır ve çömlekte çatlamalar oluşur. Her toprağın ayrı bir pişirme tarzı var." diye konuştu.

Günlük 100-120 çömlek yaptığını anlatan Yaşar Bulut, Konya dışında da çok sayıda ile ürün sattığını belirterek şöyle konuştu: "Şu an en çok saksı ve güveçler ilgi görüyor. Sadece Konya içi değil il dışına da ürün satıyorum. Antalya, Ankara ve diğer çevre illerden ürünlerime talep var. Hatta Nevşehir Avanos'tan bile çömlek ve testi siparişi alıyorum. Bu sanat maalesef fazla para kazandırmıyor. Çömlekten kazandığım paranın büyük kısmı toprağa gidiyor. Bu nedenle oğullarım dahil kimse bu mesleği tercih etmiyor."