'Baskı altındayız' deyip İstanbul'da çete kurmuşlar

Son dönemde İstanbul merkezli yapılan ve aralarında ünlü uyuşturucu baronlarının da bulunduğu çok sayıda kişinin yakalanmasıyla devam eden operasyonla

Son dönemde İstanbul merkezli yapılan ve aralarında ünlü uyuşturucu baronlarının da bulunduğu çok sayıda kişinin yakalanmasıyla devam eden operasyonlar, İstanbul'daki İranlılara uzandı.

Narkotik timlerinin 6 ay önce başlattığı çalışmanın ilk ipuçları, İstanbul'daki yabancı uyruklu kişilere uyuşturucu temin eden kişilerin bulunmasıyla ortaya çıktı. Eldeki bilgilerden yola çıkan İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü harekete geçerek zanlıların peşine düştü. Özellikle İran uyruklu kişiler etrafında yoğunlaşan bağlantılar, polisi bu yöne sevk etti. İstihbari bilgilerin de alınmasıyla birlikte ortaya ilginç bir tablo çıktı. İran'daki yönetimin baskısını bahane ederek Türkiye'ye gelen ve uzun yıllardan beri burada yaşayan İranlıların oluşturduğu bir grubun afyon sakızından esrar ve eroine kadar birçok uyuşturucuyu sattığı belirlendi.

Fatih, Beylikdüzü, Bayrampaşa, Bakırköy ilçelerinde 7 adrese giden polis, 12'sinin uyuşturucu torbacılığı yaptığı belirlenen 15 İranlıyı gözaltına aldı. Evlerde yapılan aramalarda 2.5 kilogram afyon sakızı, 1.5 kilogram esrar, 1 kilogram eroin ve 45 pasaport ele geçirildi. Pasaportların insan kaçakçılığı amaçlı kullanılabileceği tahmin ediliyor. Beylikdüzü'ndeki operasyonda evde yapılan aramada yaklaşık 2 bin yıllık oldukları tahmin edilen tarihi mızrak uçları de ele geçirildi.

Narkotik Şube'de sorguları tamamlanan 15 şüpheliden aralarında şebekenin önde gelen isimlerinden Farshit I. İle Mohammet R'nin de bulunduğu 12'si tutuklandı. Tutuklanan iki şüphelinin birden fazla dairesinin olduğu ancak diğer şebeke üyelerinin sefalet içinde yaşamaları dikkat çekti.

Polis verilerine göre İstanbul'da son bir yıl içinde sadece afyon masası bünyesinde 150'ye yakın İranlının benzer suçlar kapsamında yakalandığı belirtildi.