Valiliğin kararlı tutumu incir üreticisinin yüzünü güldürdü

Bursa İl Tarım ve Hayvancılık Geliştirme Kurulu Üyesi Ahmet Doğan, Bursa Siyah İnciri fiyatlarının bu yıl çiftçinin yüzünü güldürdüğünü söyledi. Doğan

Bursa İl Tarım ve Hayvancılık Geliştirme Kurulu Üyesi Ahmet Doğan, Bursa Siyah İnciri fiyatlarının bu yıl çiftçinin yüzünü güldürdüğünü söyledi. Doğan, "Valilik tarafından etafor kullanımının yasaklaması ve yasağın kararlı takipçisi olması sonucu geçen yıl 80 kuruş düzeyinde olan ihracat fiyatları bu yıl 1,80 ile 2,5 TL seviyelerine yükseldi." dedi.

Bursa İl Tarım ve Hayvancılık Geliştirme Kurulu Üyesi ve Ahmetköy Muhtarı Ahmet Doğan, Bursa Siyah İnciri'nde çabuk olgunlaşmayı sağlayan, ancak ilaç kalıntısına (pestisite) neden olduğu için ihracatta sorunlara sebep olan etafor kullanımının yasaklanmasının fiyatları büyük ölçüde yukarı çıkardığını söyledi. İncirde hasat mevsiminden çok öncesine dayanan bir düzenlemeyle etafor kullanımının valilik tarafından yasaklandığına dikkat çeken Doğan, kararın hasatta yığılmaları engellediğini ve incir fiyatlarının düşük kalmamasını sağladığını kaydetti. Doğan şöyle devam etti:

"Çiftçilerimiz ve kooperatiflerle diyaloglarını sürdüren valimiz etafor kullanılmasına karşı kontrollerin devam etmesini sağlamıştır. Yapılan kontrollerde etafor kullanan bazı çiftçilerimize 5 bin 700 TL'ye kadar para cezası uygulanması da caydırıcı bir etki gösterdi. Bu yıl incir üreticilerimiz borçlarından arınmanın, gelecek üretim periyodundaki gübre ve mazot ihtiyaçlarını karşılayabilmenin huzuru içerisindedir."

Bursa'nın en önemli incir merkezlerinden birisi olan Ahmetköy Muhtarlığı görevini de yürüten Ahmet Doğan, Ahmetköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bünyesinde bu yıl ihracata bin ton, iç piyasaya da bin ton olmak üzere 2 bin ton Bursa Siyah İnciri üretimi gerçekleştirdiklerini söyledi.