Mantarlarla ilgili doğru bilinen yanlışlara dikkat uyarısı

Nevşehir Sağlık Müdürlüğü, mantarlarla ilgili halk arasında çok sayıda yanlışın doğru olarak kabul edildiğini belirterek vatandaşları uyardı.

Nevşeh

Nevşehir Sağlık Müdürlüğü, mantarlarla ilgili halk arasında çok sayıda yanlışın doğru olarak kabul edildiğini belirterek vatandaşları uyardı.

Nevşehir Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, halk arasında doğru olarak bilinen "Zehirli mantar gümüş kaşıkla kaynatılırsa kaşık kararır. Sirkeli, tuzlu suda kaynatmak mantarın zehirini ortadan kaldırır. Pişirilen mantarın zehiri kaybolur. Mantar yoğurt ile yenirse zehirlemez. Kurutulmuş mantar zehirlemez. Koparılınca mantarın rengi değişmezse zehirsizdir, iç kısım mavileşirse zehirlidir. Salyangozlar zehirli mantarı yemez. Ağaç üstündeki mantarlar zehirlemez" şeklindeki bilgilerin yanlış olduğu belirtildi. Açıklamada, uygulanmaların sonucunda zehirlenme riskinin bulunduğu bildirildi.

Kültür mantarları dışında kesinlikle türü bilinmeyen mantarların yenilmemesi gerektiği vurgulanan açıklamada, "Doğada kendiliğinden yetişen mantarlar yenmemelidir. Türü bilinmeyen mantarların yenilmesine bağlı olarak meydana gelen mantar zehirlenmelerinde; Kalp- damar bozuklukları, çarpıntı, şuur bozuklukları, bulantı, kusma, ishal, yüksek ateş, solunum ve dolaşım yetersizliği görülür. Böyle durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir." denildi.