Kent Konseyleri Güçlerini Birleştiriyor

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin, Türkiye'nin büyümesi, ekonomik ve sosyal gelişmesi ile hem doğrudan etkilenen hem de bunu belirleyen bir kent olduğunu belirterek, "Mersin'in bir çekim merkezi olduğu, ekonomik, sosyal ve toplumsal açıdan ilgi odağı olduğu, nüfus ve göç hızının da ülkede en yoğun yaşandığı bir il olduğu açıktır

Kent Konseyleri Güçlerini Birleştiriyor
Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin, Türkiye'nin büyümesi, ekonomik ve sosyal gelişmesi ile hem doğrudan etkilenen hem de bunu belirleyen bir kent olduğunu belirterek, "Mersin'in bir çekim merkezi olduğu, ekonomik, sosyal ve toplumsal açıdan ilgi odağı olduğu, nüfus ve göç hızının da ülkede en yoğun yaşandığı bir il olduğu açıktır. Bunun nedenlerinin başında Mersin'in sahip olduğu zenginlikler gelmektedir" dedi.
Akdeniz Kent Konseyi'nin ev sahipliğinde düzenlenen 'Kent Konseyleri Arasında Koordinasyon ve Dayanışma Toplantısı', Taksim Oteli'nde yapıldı. Mersin'in işsizlik sorunu, uyuşturucu ve uçucu madde bağımlılığındaki artış, çarpık yapılaşma, göç, kentsel dönüşüm ve ulaşım ağında yaşanan aksaklıklar ile yatırımcıların kente çekilmesine dair proje ve önerilerin masaya yatırıldığı toplantı,
Akdeniz Kent Konseyi Genel Sekreteri Mustafa Güler'in, kentin sorunları ve çözümüne ilişkin brifingi ile başladı. Toplantının amacının, Mersin'in ortak sorunlarının tespiti ve çözümüne ilişkin önerileri dinlemek olduğunu ifade eden Güler, sunumunda, Akdeniz Kent Konseyi'nin, ilçenin ekonomik ve sosyal sorunlarına ilişkin hazırladığı raporu da açıkladı.
Toplantıda konuşan Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, kent yöneticilerinin bir araya geldiği ve kentin sorunları ve çözüm önerilerinin tartışıldığı kent konseyleri koordinasyon toplantısına katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Mersin Limanı ve Serbest Bölge örneklerini veren, kentteki tarım ve sanayi üretimine işaret ederek yerli ve yabancı yatırımcıların Mersin'e yoğun ilgi gösterdiğine dikkati çeken Güzeloğlu, "Mersin, bilinmelidir ki Türkiye'nin büyümesi, ekonomik ve sosyal gelişmesi ile hem doğrudan etkilenen hem de bunu belirleyen bir kenttir. Bazı kentler, sınırlarının çok daha ötesindeki bir zenginliği, genişliği ve derinliği barındırır. Mersin'de böyle bir kent. Mersin'in bir çekim merkezi olduğu, ekonomik, sosyal ve toplumsal açıdan ilgi odağı olduğu, nüfus ve göç hızının da ülkede en yoğun yaşandığı bir il olduğu açıktır. Bunun nedenlerinin başında Mersin'in sahip olduğu zenginlikler gelmektedir. Bu doğal bir sonuçtur ve devam edecektir" diye konuştu.
Mersin'in, farklılıkların bir arada yaşadığı ve herkesin bir noktada buluştuğu hoşgörü kenti olduğunu kaydeden Vali Güzeloğlu, "Herkesin birbirini kabul ettiği, din veya etnik temelinde hiçbir ayrışımın öne çıkmayıp, herkesin bir paydada buluştuğu bir kenttir. Bu geleneğin devam etmesi de en büyük zenginlik olacaktır" şeklinde konuştu. Toplantıda dile getirilen sorunların başında uyuşturucu madde bağımlılığının artması olduğunu belirten Güzeloğlu, "Bu konu ne yazık ki her düzeydeki gelir kesiminin yaşadığı bir sorundur. İnsanlığı tehdit eden ve genç nüfus adına da geleceğimizi yok eden bir dinamit. Bu konuda dil bütün bütünlüğü sağlanması ve ortak projelere bağlı bir çalışma yapılması zorunludur" dedi.
Belediye başkanlarının dile getirdiği işsizlik, ulaşım, trafik ve otopark sorunlarının ancak ortak projeler, yeni kent planı ve planlamalarla çözülebileceğini kaydeden Vali Güzeloğlu, bu noktada, Akdeniz Belediye binası karşısında yapımı süren Mersin Adliyesi inşaatını örnek verdi. Güzeloğlu, şöyle devam etti; "Binanın bitmesiyle iş bitmiyor. O binanın ve aktivitesinin bölgeye taşıyacağı ve yaratacağı hareketlilik, insan ve ulaşım altyapısı gündeme gelir. O zaman derhal buranın otopark, park ve diğer bütün planlamalarının çalışılması gerekir. Bu sorunların da bina bittikten sonra değil, bugünden itibaren çözülmesi gerekir."
İşsizlik ve istihdam konusuna da değinen Güzeloğlu, yakın zamanda kente gelen yerli ve yabancı yatırımcılarla görüştüğünü, ancak kentte onlara tahsis edecek yer bulma konusunda sıkıntı yaşadıklarını anlattı. Yatırımcıların Mersin'e gelmemesi için hiçbir neden olmadığını ifade eden Güzeloğlu, "Geç kaldıkları takdirde kaçıracakları fırsatlar vardır. Ben 4 aydır bunu söylüyorum ve gelen yatırımlar da bunu teyit ediyor. Bir hedefimiz var; '1 yılda 5 bin istihdam. İş, aş. Sosyal olgunun temeli üretim ve istihdamdır. Mersin, 2010 yılını yaklaşık 10 milyar doları aşkın bir dış ticaret hacmiyle kapatacak. Türkiye'nin ilk serbest bölgesi ile 2 milyar dolarlık bir üretimi gerçekleştirecek, tarımsal ve sanayi üretimi dahil tüm alanlarda ölçek itibariyle Türkiye ekonomisini doğrudan etkileyecek bir üretim, hizmetler ve sanayi merkezidir" diye konuştu.
Bu kentin olgusunun ve sahip olduklarının algısının çok ötesinde olduğunu anlatan Vali Güzeloğlu, "Bu kent mevcut 3 üniversitesi ile model alınması gereken bir kenttir. Bu yüzden kendimize ve kentimize güvenelim. Mersin, çok güçlü sivil toplum örgütleri ve dinamikleri, işbirliği anlayışı ve birliktelik temelli, bir büyük şehirdir. Bundan sonra benim başkanlığımda Büyükşehir Belediye Başkanı ve 4 ilçe belediye başkanımız ile her ay toplantı projemizi de başlatacağız" dedi.
Toplantıya katılan merkez ilçe Toroslar, Akdeniz, Yenişehir ve Mezitli belediye başkanları da yaşadıkları sorunları aktarırken, sorunların çözümünde güç birliği yapılması gerektiğini belirttiler.