BDP Grup Başkanvekili Yıldız: Bundan sonra açılış konuşmalarını Kürtçe yapacağız

BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, partisinin grup toplantısının açılış konuşmasını Kürtçe yaptı. Konuşmasının tamamını Kürtçe yapan Yıldız, İstanbul

BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, partisinin grup toplantısının açılış konuşmasını Kürtçe yaptı. Konuşmasının tamamını Kürtçe yapan Yıldız, İstanbul Kürt Enstitüsü'nün çıkardığı sözlüğü kürsüden gösterdi.

Partisinin grup toplantısının açılış konuşmasını Kürtçe yapan Yıldız, grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yıldız, Kürtçe yaptığı konuşmanın içeriğine ilişkin şunları söyledi: "Bütün grup toplantılarımızda olduğu gibi sayın eşbaşkanımızı, milletvekili arkadaşlarımızı, basın mensuplarını ve konukları selamlayarak giriş yaptım. Sonra Diyarbakır'daki yargılamalarda, mahkemenin tutumu yani tutuklu olan belediye başkanı ve siyasetçilerimize karşı anadilde savunma yapma hakkına karşı çıkması, Kürtçe'nin bilinmeyen, anlaşılmayan bir dil olduğunu söylemesi karşısında, Kürtçe'nin 40 bin sözcüğü olan bir dil olduğunu söyledim. Kürtçe'nin anlaşılıncaya kadar bizim de Kürtçe konuşacağımızı, bunda ısrarlı olacağımızı söyledik. Özetle buydu. Kapanış konuşmasında da Sayın Başbakan 'benim 75 tane Kürt milletvekilim var' diyor. Avrupa'da, Türkiye'de, bölgeye geldiğinde bunun reklamını yapıyor. Ama Diyarbakır'daki mahkemenin Kürtçe'nin anlaşılmaz bir dil olduğunu söylemesine karşı, 75 AKP milletvekilinin herhangi birisinden bunu eleştiren bir yaklaşım olmadığını söyledim. Ve bu utancın da AKP milletvekillerine yeterli olduğunu söyledim."

Yıldız, bundan sonra açılış konuşmalarını Kürtçe yapacaklarını belirterek, "Genel Kurul'da da konuşacak mısınız" şeklindeki bir soru üzerine, "Gerekli olan bütün yerlerde konuşacağız." dedi.