Antalya Kasaplar Odası; Pazarlarda 2 yaşından küçük hayvanlar var, kurbanlıkları pasaportlarına bakarak alın

Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, 2 yaşından küçük büyükbaş hayvanların kurban olamayacağını hatırlatarak, pazarlarda 2 yaşından küçük bü

Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, 2 yaşından küçük büyükbaş hayvanların kurban olamayacağını hatırlatarak, pazarlarda 2 yaşından küçük büyükbaş kurbanlıklar olduğuna dikkat çekti. Yardımcı, vatandaşların hayvanlara ait pasaportlara bakarak alışveriş yapmalarını önerdi.

Kurban Bayramı'na az bir zaman kala hayvan pazarları hareketlendi. Pazarlarda vatandaşlar fiyatların yüksekliğinden yakınırken denetimler devam ediyor. Antalya'nın Varsak bölgesinde kurulan kurban satış alanını denetleyen Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, vatandaşlara uyarılarda bulundu. Kurbanlık alırken, hayvanın yaşına dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Yardımcı, pazarlarda 2 yaşından küçük büyükbaş kurbanlar olduğunu açıkladı. Yardımcı, 2 yaşından küçük büyükbaş hayvanların kurban olamayacağını hatırlattı.

Vatandaşların, hayvanların yaşından şüphelenmesi durumunda satıcılardan kurbanlıklara ait pasaportları istemesi gerektiğini söyleyen Yardımcı, "Vatandaş 'ben anlamam' diyorsa satıcıdan pasaportunu istemeli. Burada doğumu, tarihi yer alıyor. Sağlık raporuna da bakmalı. Pazarda 2 yaşından küçük hayvan var. Satıcılar bunu söylemeli. Söylemezse pasaportuna bakın. Pasaportsuz hayvan kurban satış yerlerinde satılamaz." diye konuştu.

Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü'nün yurt dışından ithal ettiği hayvanların Antalya'da satışa sunulmadığını da hatırlatan Yardımcı, vatandaşların bu konuda rahat olmalarını istedi.

"FİYATLAR GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 40 ARTTI"

Kurban satış alanlarında vatandaşların fiyatlardan yakındığını söyleyen Yardımcı, geçen yıla göre yüzde 30 ila 40 arasında fiyat artışı olduğunu söyledi. Yardımcı, fiyatların bu kadar artmasını da şöyle açıkladı:

"Üretici burada hayvanını satıyor. Ancak gelecek yıla kadar elinde besleyeceği hayvan kalmıyor. Bunların yerine yenisini alması gerekiyor. Bu da çok pahalı oluyor. Buradaki hayvanları satınca bunun yerine koyacağı ucuz besi hayvanı yok." dedi. Yardımcı ayrıca, hayvan pazarlarında kurbanlık konusunda sıkıntı olmadığını da sözlerine ekledi.

VATANDAŞLAR FİYATLARI YÜKSEK BULDU

Pazarda kurbanlık alışverişi yapan vatandaşlar da fiyatların yüksekliğinden yakındı. Küçükbaş kurbanlık alacağını söyleyen Mustafa Nektaş, geçen yıl 550 TL'ye aldığı hayvanın bu yıl 900 TL'den satıldığını ifade etti. Satışa sunulan hayvanların güzel olduğunu belirten Nektaş, ancak fiyatların yüksek olduğunu, bütçelerini zorlayacağını anlattı.

Bir diğer alıcı Mehmet Aydın da fiyatların çok yüksek olduğundan yakındı. Emekli olduğunu söyleyen Aydın, "Bu yıl belki kurban alamayacağız. Hayvanlar güzel ama fiyatlar çok yüksek. Geçen yıla göre fiyatlar 2 kat artmış. 750 TL'den başlıyor." dedi.