İzmirli Sanayiciye Erbil Yolunu Ebso Açıyor

Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin başkenti Erbil'e gerçekleştirdiği iş ve inceleme gezisi, İzmirli sanayiciye Erbil yolunu da açacak

İzmirli Sanayiciye Erbil Yolunu Ebso Açıyor
Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin başkenti Erbil'e gerçekleştirdiği iş ve inceleme gezisi, İzmirli sanayiciye Erbil yolunu da açacak. Erbil'i sadece ticarete dayalı bir kent olmaktan çıkarıp sanayiyi de kurmayı planlayan Kuzey Irak'ta hemen herkes İzmirli sanayicilere "yatırımla gelin" tavsiyesinde bulunurken, İzmirli sanayici heyetine başkanlık eden EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Dönmez, "Biz bir başlangıç için geldik. Ama pek çok İzmirli sanayici bizim açtığımız yoldan yürüyecek" dedi. EBSO tarafından İzmirli sanayicilere yeni pazar olanakları yaratmak, yeni işbirliklerinin kapısını açmak ve mevcut pazar paylarını artırmak amacıyla Kuzey Irak'ın Erbil kentine gerçekleştirilen ziyaretin son gününde, heyet Erbil Valisi Nawzad Hadi Mawlood'u makamında ziyaret etti. Türkiye'nin en batısındaki İzmir'in Erbil'i hep merak ettiğini belirten EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Dönmez, kentte bulundukları 3 gün boyunca gördükleri ilgiden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Dönmez, Kuzey Irak ve Erbil hakkında son derece olumlu düşüncelere sahip olduklarını anlatırken, şöyle konuştu, "Ticaret ve yatırımın sınır tanımadığı günümüz dünyasında Türk girişimciler de her potansiyeli değerlendiriyor. Erbil'de inşaattan plastiğe, tekstilden gıdaya, petrol ürünlerinden makineye kadar birçok alanda Türk girişimcilerini görmek mümkün. Kuzey Irak, sürekli gelişen bir ekonomik yapıya sahip. EBSO olarak bu pazarda yerimizi almak, ihracat-ithalat yapmak, yeni işbirlikleri temin etmek istiyoruz. Burada kendi ülkemizde gibiyiz. İzmir Türkiye'nin en batısında bir sanayi şehri. Avrupa ile rekabet ediyoruz. Şirketlerimiz genç, kalitemiz yüksekte. Yatırım konusunda da ciddi ve samimiyiz. Biz Oda olarak bu geziyle bir başlangıç yaptık. Ancak pek çok İzmirli sanayici bizim açtığımız bu yoldan Erbil'e gelecektir"
Erbil Valisi Nawzad Hadi Mawlood da, kapılarının Türk sanayici ve işadamlarına sürekli açık olduğunu, günün en erken randevularını Türk girişimcilere verdiklerini söyledi. Vali Mawlood, "Siz yabancı değilsiniz, biz akrabayız. Türkiye'nin ayak izleri burada çok net görülüyor. Türkiye, İslam ülkeleri arasında çok ileride bir ülke. Sizin tecrübelerinizden faydalanmamız lazım" dedi. Erbil'in Irak'ın diğer bölgelerine göre ekonomide çok güçlü olduğunu ve Türkler için bir kapı niteliği taşıdığını vurgulayan Vali Mawlood, "Erbil bu nedenle Türkiye'nin bir parçası gibidir. Her yerde Türk malları var. Türkler'in kültürü de gelmiş. Türkiye'deki sanayi işletmelerini de buraya getirmek istiyoruz. İmar, iskan işleri tamamlanıyor. Sıra sanayiye geldi. Her türlü desteği veririz. Ticari ilişkiler ilerlediğinde diğer ilişkiler de ilerler" diye konuştu. EBSO heyetinin Erbil'deki görüşmelerinde Kuzey Iraklı yetkililerin ürünlerini bildiği şirketlerin isimlerini söylemesi ve olumlu fikirler belirtmesi, heyetteki sanayiciler üzerinde motivasyon yarattı. Hatırlanacağı üzere, Kuzey Irak'ta valiler kentteki yatırımlar konusunda büyük bir etkiye sahip ve projelere doğrudan destek verebiliyor.
Ege Bölgesi Sanayi Odası heyeti, Kuzey Irak'a yapılan 3 günlük iş ve inceleme gezisinden umutlu döndü. Geziye katılan ve daha önce bölgeye ihracat yapan firmalardan bazıları mevcut ilişkilerini daha da güçlendirirken, ilk kez gidenler de yeni bir başlangıcın adımını attı. Heyete başkanlık eden EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Dönmez başta olmak üzere geziye katılan firma temsilcilerinden bazıları önümüzdeki kısa dönemde Erbil'e tekrar gitmek istediklerini ifade etti. Kuzey Irak'ta iklimlendirme sektörüne yönelik büyük bir potansiyel bulunduğunu gördüğünü ifade eden EBSO Meclis Üyesi Atilla Üner, Erbil'de özellikle Müteahhitler Birliği ziyaretinde Türkiye'de iklimlendirme konusunda en iyi yapılanmanın İzmir'de olduğunu vurgularken, İzmir'e dönüşünde de meslek komitesi olarak bir sektörel iş gezisi gerçekleştirme konusunu değerlendireceklerini ifade etti.
Esen Plastik Yönetim Kurulu Üyesi Eren Esen, Kuzey Irak seyahatini bir gün daha uzatırken, özellikle kentsel altyapıda kullanılan borular konusunda Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Bayındırlık ve İskan Bakanlığıyla olan diyaloğu güçlendirme çalışmalarına başladı. Esen ayrıca, binalarda kullanılan temiz ve pis su boruları ile PVC kapı ve pencere ihracatına ağırlık kazandıracak girişimler de yaparak Dohuk'taki bayiliğin yanı sıra Erbil'de de bayilik oluşturmaya çalışacak. Otomatik kapı ve kepenk sistemleriyle adını duyuran Gafur Alişer de, Erbil'deki bayisine atölyesini büyüterek üretim kapasitesini artırması için destek verecek.
EBSO Meclis Üyesi Kürşad Yuvgun, gıda sektörüne verilen özel önem kapsamında işlenmiş gıda ve konserve ihracatı için ilk adımları attı.
Ürettiği kent mobilyaları ve oyuncaklar Erbil'deki en büyük parklarda kullanılan Cemer, yeni projelerde de yeralmak için görüşmeler yaptı.
EBSO Meclis Üyesi Mustafa Şafak Baran, teklif dosyalarını Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Erbil Valiliği ile Erbil Belediyesi'ne sunacak.
EBSO Meclis Üyeleri Davut Yanık ve İbrahim Deniz Gündüz, Meslek Komitesi Üyeleri Mustafa Karabağlı ve Samim Uyan, özellikle enerji tesisleri, trafolar, nakil hatları, elektrik panoları, sayaçlar konusundaki girişimleriyle Erbil Enerji İdaresi yetkililerinin dikkatini çekti.
EBSO Meslek Komitesi Üyesi Necdet Kahraman, enerji ve endüstriyel tesisler alanındaki projelerde yer alabilmek için Erbil'de bu işleri yapan kişilerle görüşmelerde bulundu.
Petrol ve doğalgaz zengini Erbil'de Ali Emre Gezer petrol ürünleri ve madeni yağlar alanındaki bağlantılarını güçlendirirken, Termodinamik ısıtma sistemleri konusunda ticari görüşmelerde bulundu. Haydar İnaç, Müteahhitler Birliği'ne yapılan ziyarette yeni işbirliklerinin ilk adımlarını attı. Ersan Yıldırım tekstil, Ümit Karakaş ise kuyumculuk ve mücevherat konularında Erbilli işadamlarıyla biraraya geldi. Güvenlik sorunu olmayan Erbil'de güven sorunu da yaşamamak için iş yapmanın ve başarılı olmanın en önemli bölümünü doğru kişiyle yola çıkıp doğru projelerde yer almak oluşturuyor.
Erbilliler, satın almak istedikleri ürünleri mutlaka görmek, hatta dokunmak istiyor. Bu nedenle görüşmelere bilgisayar üzerinden sunum yapmak veya CD sunmak yerine katalogla gitmek, hatta bir showroom açmak başarı şansını artıran en önemli etkenlerden biri.
Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi artık ihaleleri anahtar teslimi olarak gerçekleştiriyor. Bu nedenle üzerinde çok ciddi çalışılmış bir dosya sunulması gerekli. Çünkü önce işe talip olanın ciddiyetini ve firmasını görmek istiyorlar. Sağlık sektöründe önemli bir yatırım hamlesi başlatılıyor. Çok yakın bir süreçte bütün tıbbi tanı araçlarıyla ve laboratuvarlarla donatılmış hastane ihaleleri birbirini izleyecek. Bu işe talip olmak isteyenlerin zaman kaybetmeden konsorsiyumlarını oluşturup Erbil'de şirket kuruluşlarını tamamlamaları öneriliyor.
Türkiye Cumhuriyeti Erbil Başkonsolosluğu Ticaret Müşaviri Deniz Kutlu, bugüne kadar alışılagelmiş uygulamaların dışındaki performansıyla Ege Bölgesi Sanayi Odası heyetinden tam not aldı. EBSO heyetinin Erbil'deki her adımında yanında olan, Erbilli Bakanları bile cep telefonlarından arayıp heyetin ziyaretiyle ilgili bilgileri aktaran Deniz Kutlu, ikili iş görüşmelerinde de İzmirli sanayicilerin somut kazanımlar elde etmesi için çaba gösterdi. İzmirli sanayicilerin yanlarında getirdiği katalogları da alıp ilgili muhataplarına ulaştıran Kutlu'ya heyete başkanlık eden Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Dönmez, Genel Sekreter Yardımcısı Akın Kınıklı ile birlikte teşekkür plaketi verdi.