Adana polisi canlı bomba tatbikatında nefes kesti

İstanbul Taksim'deki canlı bomba terörünün ardından Adana Emniyet Müdürlüğü düzenlediği tatbikatta üzerine plastik patlayıcı yerleştirdiği cansız mank

İstanbul Taksim'deki canlı bomba terörünün ardından Adana Emniyet Müdürlüğü düzenlediği tatbikatta üzerine plastik patlayıcı yerleştirdiği cansız mankeni patlattı.

Özel Harekat ekiplerinin hücre evi baskınıyla başlayan ve 2 kilo 60 gram plastik patlayıcının kullanıldığı tatbikatta gerçeği aratmayan görüntüler yaşandı. Polisin plastik patlayıcıyla imha ettiği bir otomobil hurda yığınına döndü.

Şehrin dışında yeralan Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şubesi'nde 11 ilden gelen 29 olay yeri inceleme ekibinin gerçek alanda inceleme yapması için özel bir çalışma gerçekleştirildi.

Vali İlhan Atış, Emniyet Müdürü Mehmet Salih Kesmez, emniyet müdür yardımcılarının da izlediği tatbikatta gerçek plastik patlayıcılar ve mermiler kullanıldı. Özel harekatçılar, hücre evi olarak tabir edilen bir eve baskın yaptı. Özel harekatçılar önce kendilerine direnen teröristlerin bulunduğu evin kapısını özel bomba düzeneği ile patlattı. Ardından evi bastı. Gerçek mermilerin kullanıldığı gösteri sırasında izleyenler nefeslerini tuttu.

Tatbikatte Taksim'deki canlı bomba eyleminin benzeri de gerçekleştirildi. Bir manken üzerine yerleştirilen bombalı düzenek patlatıldı. Mankenin kafası, kolu ve vücudunun birbirinden ayrılması dakika dakika izlendi. Bomba uzmanlarının yerleştirdiği patlayıcılar, bir varili de yaklaşık 30 metre havaya fırlattı. Benzinle gerçekleştirilen "Alev perdesi"nde ise alevler en az 200 metreden tatbikatı izleyenlerin yüzünü ısıttı. En son gösteri ise eski bir otomobile döşenen 2 kilogramlık plastik patlayıcıyla yapıldı. Kontrollü bir şekilde patlatılan otomobil hurdaya dönerken toprak zeminde yaklaşık bir metre eninde çukur oluştu.

Vali İlhan Atış, Türk milletinin yatağında rahat uyumasını sağlayan polis teşkilatına teşekkür etti. Tatbikatın çok başarılı geçtiğini dile getiren Atış, "Hepinize bombasız ve mermisiz sevgi dolu günler diliyorum." dedi.

Emniyet Müdürü Mehmet Salih Kesmez ise barışta ter dökmeyenin savaşta kan dökeceğini söyledi. 11 ilden gelen 29 kursiyere olay yeri inceleme ekiplerince eğitim verildiğini belirten Kesmez, bu tatbikatla gerçek olaylar arasında bağlantı kurulmasını istedi.

Daha sonra olay yeri inceleme ekipleri patlamaların yaşandığı alanda delil niteliğinde araştırmalar için çalışma başlattı.