ABD'nin Avrupa'daki nükleer silahları

“ABD'nin Avrupa'daki nükleer silahları” konusu WikiLeaks belgelerinde ilk kez resmiyet kazandı

Yıllardır dünya basınında yazılan “ABD’nin Avrupa’daki nükleer silahları” konusu WikiLeaks belgelerinde ilk kez resmiyet kazandı. 2009 tarihli ABD belgesinde Türkiye, Almanya, Hollanda ve Belçika’daki atom bombalarından bahsedildi

Yıllardır tartışılan “Amerika’nın Soğuk Savaş döneminde Avrupa’ya gönderdiği nükleer silahlar hala Avrupa’da mı?” sorusuna cevap yine WikiLeaks belgelerinden geldi. Amerika’nın NATO aracılığıyla Avrupa ülkelerine verdiği nükleer bombaların Almanya, Belçika, Hollanda ve Türkiye’de bulunduğu yayınlanan rapordaki bir diyalogda ilk kez resmiyet kazandı. Amerikan atom bombalarının 200’den fazlasının hala Avrupa’da olduğunun yazıldığı belgelerde bu 4 ülkenin adı geçiyor. Buna konu olan belgede Amerikan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Philip Gordon ile Almanya Başbakanı Angela Merkel’in dış siyaset danışmanı Christoph Heusgen arasında geçen diyalog yer alıyor. Heusgen, kendisine göre “20” taktik nükleer silahın Almanya’dan gönderilmesinin, Rusya’da “binlercesi” varken saçma geldiğini söylüyor. Silahların gönderilmesinin her iki tarafın da silahları bırakmasıyla değer kazanacağını belirtiyor.

TÜRKİYE'Yİ ZOR DURUMDA BIRAKIR

Gordon bu görüşmenin notlarını yazdığı raporuna şunları ekliyor: “Almanya’nın, Belçika’nın ve Hollanda’nın silahını bırakması Türkiye’nin kendi stoğunu devam ettirebilmesini siyasi olarak çok zorlaştırır, böyle yapmaları gerektiğine inanmalarına rağmen...” Yıllardır savaş başlıklarını sakladığı iddia edilen bu dört ülke ve NATO sürekli açıklama yapmayı reddetmişti. Fakat dün NATO iddialar üzerine bir açıklama yaparak “sızıntı”yı, “Yasadışı ve tehlikeli” olarak yorumladı. Düzinelerce B-61 bombasının bulunduğu yıllardır öne sürülen İtalya ve Birleşik Krallık’ın adı ise belgelerde geçmiyor. Kısa menzilli nükleer silahlar Amerika’nın en eski nükleer silahları. 1950’lerde Soğuk Savaş zamanında ABD’nin NATO’ya bağlılığını göstermek için verdiği silahların artık hiç bir işe yaramadığı gerekçesiyle bazı Avrupalı siyasetçiler tarafından iade edilmesi istenmişti.