Markaların 21 istasyonda mağaza yarışı
Ulaşım A.Ş.'ye ait 21 istasyonu ihaleye çıkarmaya hazırlanan TURYAP'ın kapıları aşındırılmaya başladı bil...
Ulaşım A.Ş.'ye ait 21 istasyonu ihaleye çıkarmaya hazırlanan TURYAP'ın kapıları aşındırılmaya başladı bile. Elde edilen bilgilere göre, önümüzdeki hafta ihaleye çıkarılacak olan metro istasyonlarının kiralanabilir alanları için gelen "rica telefonları" şirketin santralını kilitledi. İstasyonlarda yer alacak 120 ATM için Türkiye'nin en büyük bankaları teminat yatırırken, Komşu Fırın, Divan, Kervan ve Watsons'un da aralarında bulunduğu pek çok firma ihaleyle yakından ilgilendiği mesajını vermiş durumda. Bu arada, istasyonlarda sadece ünlü markalar değil, no name, yani markasız kiracı adayları da yer alabilecek. Bunun içinde istasyonlarda 3T Peron markası oluşturuldu.11 Kasım 2010 tarihinde düzenlenecek olan ihalenin gerçekleşeceği adres ise İstanbul Profilo Alışveriş Merkezi olacak. Alanlar, 1 Ocak 2011'den itibaren dört yıl süreyle kiralanacak. Takip eden yıllar için düzenlenen ihalelerde de kullanıcısının opsiyonu öncelikli olacak.
İhalenin duyuru ilanıyla birlikte şirket santralinin adeta kilitlendiğini belirten TURYAP Yönetim Kurulu Üyesi Başak Soner, banka, gıda, iletişim, giyim, kozmetik, perakende ve diğer sektörler için işyeri olmaya uygun söz konusu alanlara olağanüstü bir ilgi gösterildiğini vurguladı. Şirket santralının zaman zaman kilitlendiğini dile getiren Soner, sözlerini şöyle sürdürdü: "1 metrekareden 100 metrekareye kadar değişen büyüklüklerdeki alanların metrekaresi 300 dolardan başlayan fiyatlarla kiralanacak. Bu arada şimdiden 120 ATM için Türkiye'nin en büyük bankalarının teminat yatırdı."
HANGİ MARKALAR İLGİSİNİ AÇIK ETTİ?
- Â DS ParfümÂ
- Â HSY MücevherÂ
- Â DivanÂ
- Â WatsonsÂ
- Â Komşu FırınÂ
-  Kervan Â
- Â Cafe NeroÂ
- Â Bee LineÂ
-  Halk Ekmek Â
- Â Hacı Sayid
Â
MARKASI OLMAYANAÂ 3T PERON AÇILIMI
Bu arada istasyonlarda markasız kiracı adayları için de bir konsept geliştirildi. Bunlar için 3T Peron markası altında zincirler oluştulacağını belirten Soner, "3T Börekçi, 3T Çiçekçi gibi yeni bir işletmeler zincirinin kurulacak. Bu da çok önemli bir iş imkanı sağlayacak" dedi.
DURAKTA FÖN ÇEKTİRİLİP MANTI YENİLEBİLECEK
Başak Soner'in verdiği bilgilere göre, ATM, simitçi ve çiçekçiyle sınırlı olan dükkanlar, yılbaşından itibaren çok sayıda ürün ve hizmetlerle çeşitlenecek. Kuru temizlemeci, parfümeri ve güzellik salonu, bijuteri ve tekstilin yanı sıra, fast food, çiğ köfte, mantı evi ve haşlanmış mısırların da satıldığı dükkanlar olacak.
120 ATM İÇİN DEV BANKALAR SIRADA
120 ATM'nin yer alacağı istasyonlarda İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Garanti Bankası ve Ziraat Bankası yer alacak. Diğer büyük bankaların da ATM açması bekleniyor.
Â
1- Batı sorununu çözmek için daha çok marka kent
Konya Büyükşehir Belediyesi ile Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği(GYODER) tarafından Dedeman Konya Otel'de düzenlenen 'Gelişen Kentler Zirvesi' pek çok önemli açıklamaya sahne oldu. GYODER Başkanı Turgay Tanes, ilkini Bursa'da, ikincisini Konya'da düzenledikleri zirvede adresin Konya olarak seçilmesini "Belediye, Konya'yı, sayılı dünya kentleri arasına getirmeyi hedefliyor. Bu amaçla zirveye ev sahipliği yapıyor" sözleriyle açıkladı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de, Konya'nın Türkiye'nin yükselen yıldızlarından ve Anadolu'nun cazibe merkezlerinden biri olduğunu kaydetti.Â
Konya'ya 10 bin konut
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Konya'yı Türkiye için önemli bir şans olarak gösterirken, kentteki yatırımlarının 10 bin konut, okul ve hastaneler düşünüldüğünde 700 milyon lirayı bulduğunu belirtti. Büyükşehir ve Meram belediyeleriyle çok güzel bir kentsel dönüşüm yaratacaklarını ifade eden Bayraktar, Türkiye'de marka kentler ve cazibe merkezleri oluşturulamaması halinde Marmara ve Ege bölgelerindeki sıkıntıların çözülemeyeceğine dikkat çekti. Bayraktar,"İzmir, istanbul ve Marmara'da sorunlar çok büyük. Marka şehirleri artırmamız lazım" dedi.Â
'Borçla büyüyoruz; bu yanlış'
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, geçenlerde ziyaret ettikleri Güney Kore'nin ekonomisinin Türkiye ile aynı büyüklükte olmasına rağmen, finans piyasası olarak dört kat büyük olduklarına dikkat çekerek, "Dolayısıyla gideceğimiz çok yol var" dedi.
Ayrıca, piyasada çok fazla kredi ve bankaya bağımlılık olduğunu ifade eden Akgiray, "İSO 500'deki firmaların borç-sermaye oranı yaklaşık yüzde 300. Yani üç dilim borç, bir dilim sermaye kullanılmış. ABD'de krizden önce bu oran yüzde 25-30. Şu an yüzde 50'ye yaklaştı. Avrupa'da oran yüzde 100. Gelişmekte olan ülkelerde yüzde 80. Çin'de ise yüzde 30. Türkiye ekonomisi çok iyi büyüyor. Ancak, çok borca bağımlı, krediye dayalı bir ticaret ve sanayimiz oluşmuş. Bu yanlış. Bu, uzun vadede ekonomimiz ne kadar büyürse büyüsün daha da büyümemizi engelleyen bir faktördür. Bunun düzeltilmesi gerekiyor"
'Namusumuz gibi sarılalım'
Türkiye'nin gelişmesi bakımından yakalanan istikrar ortamının devam etmesini istediklerini vurgulayan Erdoğan Bayraktar, "Bu istikrara devlet, millet ve işadamları olarak çok iyi ve namusumuz gibi sarılmamız lazım" diye konuştu.
Â
2- TÜRKİYE'NİN 100. YAŞINA, 3Â TANE 100 MİLYAR DOLAR SÖZÜ
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin (İMSAD) dün ikinci kez düzenlediği 'Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi de önemli isimlerin açıklamalarına sahne oldu.Â
İMSAD Başkanı Orhan Turan, 2010'un ikinci çeyreğinde yüzde 15.1'lik büyümeyi umut v erici olarak nitelendirirken, 2009'da en fazla malzeme ihracatı gerçekleştiren sekizinci ülkenin Türkiye olduğunu vurguladı. Dünya ihracatındaki paylarını yüzde 7.8'e çıkaracaklarını açıklayan Turan, Cumhuriyet'in 100. yıldönümü hedeflerini ise şöyle anlattı: "Türkiye'ye 100 milyar dolar yurtdışı müteahhitlik geliri, 100 milyar dolar iç pazar büyüklüğü, 100 milyar dolar inşaat malzemeleri ihracatı olmak üzere üç tane 100 hediye edeceğiz."
MARKALAŞMAK İÇİN JOINT VENTURE
- Â Marka bilinirliğini artırmak için yurtdışında satın almalar ve joint venture'lar olmalı. Ayrıca, dışarıda ortak hipermarketler de kurmalıyız.Â
- Â İthalata bağlı olmayan tek sektörüz. Üretim teşvik görmeli.Â
- Â 3 milyonluk istihdamımız var. Problemi çözecek anahtar sektörlerin başında geliyoruz.Â
Â
Zeynep Bodur Okyay Türkiye Seramik Fedarasyonu Başkanı
'Artık, yol ayrımındayız'
"Sektör, yol ayrımına geldi. Burada inovasyon büyük bir önem taşıyor. Sanayinin dünya yerini sağlamlaştırması için niteliksel bir sıçramayı başarması gerekiyor. Bu, tek başına halledebileceğimiz bir şey değildir. Sektörün daha verimli ve nitelikli hala gelmesi için araştırma projelerinin artırılması gerekiyor."
Mehmet Büyükekşi TİM Başkanı
'İnşaat bizim yüz akımız'
"Ekim ayında 10.8 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamı rekorunu kırdık. Bunu, düşük talep ve bol likidite koşullarında ve içeride çok değerli bir Türk Lirası olduğu dönemde başardık. Bu arada büyümenin Türkiye'de üretilen mal ve hizmetlerle sağlanması çok önemli bir meselemiz. Bu noktada inşaat sektörümüz yüz akımız. İthalat oranı son derece düşük."
Erman Ilıcak TÜSİAD Yönetim Kurulu ÜyesiÂ
'Dışarıda çok cesuruz, ama...'
"Sektör olarak yeni pazarlara girebilme konusunda çok atak ve cesuruz. Ancak bu pazarlar koruyucu politikalar uygulamaya başladıklarında, bazen kazandıkları pazar paylarını Avrupalı rakiplerine ya da yerel üreticilere kaptırıyor. Kalıcı büyüme için hedef pazarlarda yatırım imkanlarını zorlayarak artık ulusal sanayicilikten, çokuluslu sanayiciliğe bir an önce geçmek gerekiyor."
Â
Bir dönemlerin ünlü Fransız Köyü'ne talip yok
İzmir'de bir dönem turizminin önemli merkezlerinden olan ve İzmir Defterdarlığı eliyle kapalı teklif usulüyle yapılan ihalede satışa çıkarılan Fransız Tatil Köyü'ne alıcı çıkmadı.
Kamuoyunda Fransız Tatil Köyü olarak bilinen Club Med Foça Tatil Köyü, 67 milyon 550 bin lira tahmini bedelle satışa sunulmuştu. Kapalı teklif usulüyle bugün saat 11.00'de yapılan ihaleye başvuru olmadı. Defterdarlık yetkilileri, ikinci bir ihalenin yapılabileceğini, bunun yanı sıra tesislerin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsisiyle ve bu yönde bir çözüme kavuşturulmasının da mümkün olabileceğini belirtti.
Türkiye'de tatil köyü tarzındaki tesislerin ilk örneklerinden biri olan ve başlangıçta sadece Fransız turistlere hizmet eden Club Med Tatil Köyü, 1967 yılında kurulmuş, 2005'te de kapanmıştı. Tesisler 2006 yılında Emekli Sandığı'nın bağlı olduğu Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından satışa çıkarılmış, ancak bu süreç de kesintiye uğramış, 2007 yılında Emekli Sandığı'ndan Hazine Müsteşarlığı'na devredilmişti.
Toplam 141 bin 380 metrekare alana sahip Club Med Tatil Köyü, ünlü ziyaretçileri ile de popüler olmuştu.
Â
Central Park, Anadolu yakasına kurulacak
İstanbul Acıbadem'de inşaatı devam eden Ak-Asya Acıbadem projesindeki AVM'nin çevresinde yer alan 15 bin metrekare yüzölçümündeki park, New York'taki Central Park konseptiyle tasarlanacak. Projeyi İsstinye Park projesindeki uygulamalarıyla hafızalarda kalan Ömerler Mimarlık ve Development Design Group'la (DDG) ortaklaşa hazırlıyor.
Ak-Asya projesinde yer alması tasarlanan Central Park'ın projenin diğer ortağı olan Development Design Group'un liderliğinde yürütüldüğünü belirten Ömerler Mimarlık'ın kurucu ortağı Y. Mimar Ömer Somer, "Ak-Asya projesi Master Planı DDG tarafından hazırlandı. Master planda genellikle kullanılamayan yerlere atılan yeşil alanlar bölük pörçük olur ve gerçekten bir işe yaramaz. Ancak bu proje gerçekten kullanılacak bir yeşil alan etrafında toplandı ve kompleksin önemli bir unsuru oldu" diye konuştu.Â
Çocuklar için bir de mini şehir var'
Proje hakkında da teknik açıklamalar yapan Somer, "Projenin toplam inşaat alanı 429 bin 16 metrekareden oluşuyor. Bunun 143 bin 598 metrekaresi AVM, 70 bin 959 metrekaresi konut, ve 214 bin 461 metrekaresi de otopark olacak" dedi.
Ak-Asya Alışveriş Merkezi'nin bir diğer dikkat çekici yanında çocuklar için olduğunu söyleyen Somer, yaklaşık 1.5 futbol sahası büyüklüğünde tasarlanan kapalı alanda sadece çocuklara özel, mini bir şehir kurulacağını da sözlerine ekledi.