İtb, Tobb 6. Türkiye Ticaret Ve Sanayi Şurası'na Katıldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen 6

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen 6. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası'na İzmir'i temsilen İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli katıldı. TOBB Başkanı Sayın Hisarcıklıoğlu tarafından " İş dünyasının yıllardır talep ettiği kamu ve özel sektör arasındaki kurumsal diyoloğun arttırılması konusunda en yüksek istişari platform" olarak nitelendirilen Şura'da konuşma yapan Işınsu Kestelli, İzmir'in ulaştırma altyapısının güçlendirilmesi ihtiyacını, İzmir'in endüstriyel yapısının geliştirilmesi için teşviklerin önemini ve İzmir'de bir kentsel dönüşüm planının uygulanması gereksinimini dile getirdi.
Tarım sektörünün İzmir ekonomisi için hayati önem taşıdığına dikkat çeken Işınsu Kestelli, tarım sektörü prim ödemelerinin 3-5 yıllık periyotlar için tespit edilerek, avans prim-ek prim uygulamasının başlatılmasının önemine değindi ve İzmir Ticaret Borsası tarafından kuruluş çalışmaları başlatılan Lisanslı Depoculuk Sisteminin faaliyete başlaması için destek istedi. Konuşmasında Türkiye'nin en büyük petro-kimya bölgesi olan Aliağa'da ihtisas gümrüklerinin kurulmasının bölgenin dış ticareti açısından önemli olduğunu vurgulayan Işınsu Kestelli, Çandarlı limanı sahasının bir bölümünün sivil tersane yapılmak üzere özel sektöre ihale edilmesini talep etti ve İzmir Alsancak Limanı'nın özel bir otonom yönetim modeli ile yönetilmesi için gerekli yasal koşulların sağlanması ile modern bir konteyner limanının ve İzmir'in kruvaziyer turizm potansiyeli de göz önünde bulundurularak yolcu limanının gerekli düzenlemeler yapılarak geliştirilmesi için destek istedi. Geçmiş yıllarda düzenli vergi ödeyen mükellefler için vergi indirimi sağlanabileceğini vurgulayan Işınsu Kestelli ayrıca bölgemizin mevcut jeotermal potansiyelinin daha etkin kullanılması gerektiğini ifade etti ve sulama sıkıntısını engellemek amacıyla Küçük Menderes Sulama Projesi kapsamında yer alan gölet ve barajların tamamlanması ile yağmur suyu toplama merkezlerinin yapılmasının önemine değindi.
İzmir'in uluslararası projesi olan EXPO 2020 için Hükümetimizden destek beklediğini dile getiren ve bu talebine Sayın Başbakandan yanıt alan Işınsu Kestelli "Sayın Başbakanın İzmir'in EXPO 2020'ye aday gösterilmesi ile ilgili yaşanan diyaloglarda "İzmir'in deneyimi var" yaklaşımını, bu konuda "İzmir'e yeşil ışık yaktı" şeklinde algılıyor, kendilerinden İzmir'in adaylığı konusundaki desteğinin devamını diliyor ve İzmir'e olan ilgisi için teşekkür ediyorum" diye konuştu. Şura hakkında değerlendirmede bulunan Işınsu Kestelli "İş dünyası ve İzmir için başarılı ve somut sonuçlar getireceğine inandığımız bir toplantı olarak değerlendiriyorum. Özellikle Sayın Başbakan'ın dile getirilen konularda azami ölçüde çözüme yönelik çalışmalar yapılacağı şeklindeki değerlendirmeleri önemlidir" dedi.