Tuncer: Erozyonla mücadelenin yolu ülke topraklarını ağaçlandırmaktan geçiyor

Antalya'nın Manavgat ilçesi Taşağıl Orman İşletme Müdürü Zeki Tuncer, ülke topraklarının yüzde 80'nin erozyon tehdidi altında olduğunu söyledi. Tuncer

Antalya'nın Manavgat ilçesi Taşağıl Orman İşletme Müdürü Zeki Tuncer, ülke topraklarının yüzde 80'nin erozyon tehdidi altında olduğunu söyledi. Tuncer, Türkiye'de toprak erozyonlarının yüzde 90'nın su aşındırması yüzde 1'nin ise rüzgârla oluştuğunu söyledi.

Zeki Tuncer, Erozyon Haftası'yla ilgili yaptığı açıklamada, ülkede her yıl 500 milyon ton verimli toprağın erozyona kurban gittiğini söyledi. Dünyada 110 ülkenin erozyona bağlı olarak çölleşme tehlikesi altında olduğunu belirten Tuncer, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (BMÇP) verilerine göre toprak kaybının önüne geçmek için yıllık 42 milyar dolar harcama yapıldığını kaydetti. Tuncer, "Erozyonun önüne geçmenin yolu ağaçlandırmadan geçiyor. Ağaç kökleri toprağı tutuğu için yağmur yağışı sonrası toprağı salmıyor. Su yoluyla toprak kaybının önüne fidan dikerek geçebiliriz. Ormanlarımız bizim hem akciğerimiz hem de verimli topraklarımızın koruyucusu." diye konuştu.

Tuncer, 2,5 yıl önce Taşağıl bölgesinde çıkan orman yangınında yanan 16 bin 800 hektarlık alanın yüzde 100 oranında yeşillendirildiğini söyledi.

Yanan ormanlık alanın Orman Genel Müdürlüğü tarafından Yangına Dirençli Ormanlar Tesisi Projesi (YARDOP) çerçevesinde 2 yıl içinde yeniden yeşillendirildiğini hatırlatan Tuncer, kısa sürede yapılan ağaçlandırılması çalışmasının aynı zamanda başta Yunanistan, İspanya ve İtalya olmak üzere Akdeniz ülkelerine model olduğunu kaydetti.

Tuncer şöyle devam etti: "Ormanın olmadığı yerde hayat yoktur. Ormanlar aynı zamanda iyi bir toprak korucusudur. Erozyonun panzehiridir. İşlenen tarım alanların yüzde 75'inde (yaklaşık 20 milyon hektar) yoğun erozyon görülmektedir. Ülkemizde tarım alanlarının ancak 5 milyon hektarlık bölümünde erozyon yoktur. Su ve rüzgâr erozyonu tüm ülke topraklarının yüzde 86,5'inde cereyan etmekte. Rüzgâr erozyonu ise 506 bin hektarlık bir yayılımla daha çok kural iklime sahip olan Konya ve dolaylarında görülmekte."

Öte yandan Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye'de akarsularla birlikte alandan taşınan toprak, ABD'nin 7, Avrupa'nın 17 ve Afrika'nın 22 katı daha fazla düzeyde. Fırat Nehri, yılda 108 milyon ton, Yeşilırmak 55 milyon ton toprak taşımakta. Her yıl Keban Barajı'nda 32 milyon, Karakaya Barajı'nda 31 milyon ton toprak birikmekte. Erozyonla yılda 90 milyon ton bitki besin maddesi toprak birlikte yitirilmekte. Her yıl tarım alanlarından 500 milyon ton, tüm ülke yüzeyinden 1,4 milyar ton verimli üst toprak, erozyonla kaybedilmekte. Kaybedilen topraklar, 25 santimetre kalınlığında, yaklaşık 400 bin hektar genişliğinde bir araziye karşılık geliyor.