Kırgızistan'da Ar Namus Patisi hükümeti kurma çalışmalarından çekildi

Kırgızistan'da 10 Ekim'de yapılan parlamento seçimlerinde üçüncü olan Feliks Kulov başkanlığındaki Ar Namus Partisi, koalisyon hükümeti kurma çalışma

Kırgızistan'da 10 Ekim'de yapılan parlamento seçimlerinde üçüncü olan Feliks Kulov başkanlığındaki Ar Namus Partisi, koalisyon hükümeti kurma çalışmalarından çekildiğini açıladı.

Ar Namus Partisi 11 Kasım'da Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Sosyal Demokrat Partisi (SDP)Lideri Almazbek Atanbeyev'in koalisyon teklifine red cevap verdi.

İlk başta SDP+ Ata Meken(Anavatan) ve Respublika(Cumhuriyet) partilerinden oluşacak koalisyon hükümetini kurmaya çalışan Atanbayev'in bu çabaları sonuç vermedi.

Ar Namus'un SDP ile koalisyon hükümetine girmeyeceğine dair mektubunu parti başkan yardımcısı Emil Aliyev SDP ilgililerine iletti. Kırgız basınına göre Ar Namus'un hükümeti kurma çalışmalarından çekilmesinde tarafların idari yönetim konusunda anlaşamama nedeni yatıyor.

Bu arada SDP adına açıklamada bulunan parti ilgililerinden Ferid Niyazov, görüşmelerde Ar Namus'tan başbakanlık şartının geldiğini doğrularken, hükümeti kurma çalışmalarının başka seçeneklerle devam edeceğini söyledi. Niyazov, yeni seçenekler arasında 'SDP-Respublika-Ata Meken', 'SDP-Respublika-Ata Curt' ve 'SDP- Ata Meken-Ata Curt' şeklindeki üçlü koalisyon planları olduğunu söyledi. Niyazov en güçlü seçeneğin ise 'ilk başta dile getirilen SDP-Ata Meken ve Respuplika' üçlüsü olduğunu aktardı.

Öte yandan SDP yetkilisi Niyazov, yeni koalisyon hükümeti kabinesi üyeleri listesinin pazartesi Jokurku Keneş'e (Yüksek Meclisi) sunulacağını dile getirdi.

Kırgızistan yasalarına göre cumhurbaşkanının hükümeti kurma görevini verdiği günden itibaren 15 gün içerisinde yeni hükümetin kurulması gerekiyor. Aksi durumda bu görev bir başka adaya verilecek. Buna göre SDP lideri Atanbayev'in yarın mesai saati bitimine kadar hükümet kabinesini belirlemesi gerekiyor. Cumartesi ve pazar günleri meclis tatil olacağından her şey pazartesiye kalıyor.

Cumhurbaşkanı Otunbayeva, 11 Kasım'da hükümeti kurma görevini seçimde ikinci olan Sosyal Demokrat Partisi (SDP)Lideri Almazbek Atanbeyev'e vermişti.

Kırgızistan'da hiç bir partinin yeterli çoğunluğa sahip olamaması nedeniyle kurulacak koalisyon hükümetinin en az üç partili olması gerekiyor. Kırgız yasalarına göre hükümeti kurmak için toplam 65 milletvekili gerekiyor. 10 Ekim'deki seçimde Ata Curt (Yurt) Partisi 28, Kırgızistan Sosyal Demokrat Partisi 26, Ar Namus 25, Respublika (Cumhuriyet) Partisi 23 ve Ata Meken Partisi(Anavatan) de 18 milletvekili çıkarmıştı.