2011'de 150 bin çocuğu ağır ve diş taraması yapılacak

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, 2011 yılında 150 bin çocuğun ağız ve diş taramasını yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Her yıl 25 Kasım'da kut

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, 2011 yılında 150 bin çocuğun ağız ve diş taramasını yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Her yıl 25 Kasım'da kutlanan 'Türk Diş Hekimleri Günü' münasebetiyle Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi tarafından program düzenlendi. Türkiye'de ve Bursa'da insanların yüzde 50'sinin ağız ve diş sağlığı sorunu yaşadığına dikkat çeken Başhekim Yrd. Doç. Dr. Dt. Şebnem Altun, bunun ağız sağlığına ve dişlerin fırçalanmasına yeteri kadar önem verilmediğini gösterdiğini belirtti. Merkez olarak 12 Ekim ve 22 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirdikleri 'Ağız ve Diş Sağlığını Geliştirme ve Diş Çürüklerinin Önlenmesi' projesi hakkında da bilgi veren Altun, şunları söyledi: "Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) yurtlarında kalan ve ilköğretim çağındaki öğrencilerimize proje kapsamında ulaşılmıştır. Hacettepe Üniversitesi tarafından yapılan çalışmada Türkiye genelindeki çocukların yüzde 83'ünün dişlerinin çürük olduğu tespit edilmiştir. Bursa'da yaptığımız çalışmada ise ağız ve diş taraması yapılan çocukların yüzde 74'ünde dişlerinin çürük olduğu, yüzde 26'sının ise dişlerinin sağlam olduğu görüldü. Bu tablo ağız ve diş sağlığına yeteri kadar önem vermediğimizi göstermektedir. Bu çalışmalarla ağız ve diş sağlığına dikkat çekmeyi hedefledik. Bu projenin meyvelerini 10-15 yıl sonra alacağız."

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan ise kentteki çocukların yüzde 75'inde çürük diş tespit edilmesinin iyi bir tablo olmadığını ifade etti. Bursa'nın Türkiye ortalamasının altında olduğunu anlatan Akan, "Buna rağmen Bursa diş sağlığı alanında iyi durumda değil. Anket sonuçları hekimler olarak bizlere büyük işler düştüğünü gösteriyor. Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimiz iyi bir projeye imza atmıştır. İl Sağlık Müdürlüğü olarak bizler de Bursa'daki 4 bin 500 çocuğun ağız ve diş taramasını gerçekleştirdik. Nüfusu 2.5 milyon bir şehir için bu rakamlar yetmez. 2011 yılında Bursa Ağız ve Diş sağlığı Merkezimiz 100 bin, Duaçınarı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimiz de 50 bin çocuğun ağız ve diş sağlığı taramasını gerçekleştirecek. Böylelikle 150 bin çocuğumuza sağlıklı gülüşler kazandırmış olacağız. Öte yandan Bursa için yetersiz olan diş sağlığı yatırımlarını süratle iyileştirmemiz gerekmektedir." diye konuştu.

İl Müftüsü Mahmut Gündüz ise İslamiyet'te diş sağlığına büyük önem verildiğini, Peygamber Efendimizin düzenli olarak misvak kullandığını ve ümmetine de tavsiye ettiğini hatırlattı.

Vali Yardımcısı Mustafa Karslıoğlu da ağız ve diş sağlığının yıllardır ihmal edildiğini, ancak son dönemde sağlık alanında yapılan çalışmalarla bu alanında gelişme gösterdiğini söyledi.