Restore Edilen Hababam Sınıfı, Öğretmenevi Ve Kültür Merkezi Oldu

Rıfat Ilgaz'ın en önemli eseri ''Hababam Sınıfı'nın çekildiği Adile Sultan Kasrı, 5 yıllık restorasyon çalışmasının ardından 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde öğretmenevi ve kültür merkezi olarak kullanılmak üzere yeniden hizmete açıldı

Restore Edilen Hababam Sınıfı, Öğretmenevi Ve Kültür Merkezi Oldu
Rıfat Ilgaz'ın en önemli eseri ''Hababam Sınıfı'nın çekildiği Adile Sultan Kasrı, 5 yıllık restorasyon çalışmasının ardından 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde öğretmenevi ve kültür merkezi olarak kullanılmak üzere yeniden hizmete açıldı.

Üsküdar'daki Validebağ tesislerinin içinde yer alan Adile Sultan Kasrı'nın restore edilerek yeniden hizmete açılması nedeniyle düzenlenen törende konuşan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, tüm öğretmenlerin 24 Kasım Öğretmenler Gününü kutladı. Mutlu, bu tarihi binanın öğretmenevi olarak tekrar hizmete açılmış olması nedeniyle bu gün büyük bir mutluluk duyduklarını belirterek, ''5 yıldır maalesef öğretmenevi olarak hizmet verme imkanından mahrum kalan bu tesisi, bugün öğretmenler için tekrar öğretmenevi olarak hizmete açıyoruz. İnşallah bundan sonra bu güzel mekanı, tarihi mekanı değerli öğretmenlerimiz en güzel şekilde kullanacaklar ve istifade edecekler'' dedi.

Bu tarihi mekanın bir başka özelliğinin de Türk sinemasının unutulmazlarından, şaheserlerinden birisi olan Hababam Sınıfı'nın çekim yeri olması olduğunu kaydeden Mutlu, ''Bizde bu sınıfa kaydolmak için Halit Akçatepe'den boş yer var mı diye özellikle sorduk. Hepimiz de bu sınıfın yeni üyeleriyiz. Hepimiz gerçekten bu filmi her seyredişimizde ayrı keyif alıyoruz. Bugün bu Hababam Sınıfı'nı ve bu okulu yeni baştan öğretmenevi olarak hizmete açmaktan da mutluluk duyuyoruz. Tekrar hatıralar yaşanmış olacak.

Öğretmenevimiz de Milli Eğitim camiamıza hayırlı olsun'' şeklinde konuştu.

İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız da, bu binanın 5 yıllık bir restorasyon süreci geçirdiğini ve bunun kolay olmadığın belirterek, Hababam Sınıfı'nın hatıranın burada yaşatılacağını söyledi.

CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek ise, ''Doğru ve güzel yapılan her şeyi alkışlamak lazım. Bugün buranın restorasyonunun bu şekilde yapılmasını hem siyaset adamı, hem de sanatçı olarak iki anlamda da önemli buluyorum. Bu akşam bütün öğretmenlerimizin de öğretmenler gününü kutluyorum'' dedi.
Açılış töreninde Vali Mutlu, aralarında ''Güdük Necmi'', ''Hayta İsmail'' gibi isimlerinde bulunduğu Hababam Sınıfı'nın üyeleri ile fotoğraf çektirdi. Vali Mutlu, daha sonra Valide Mustafa Necatibey Öğretmen Huzurevi'nde kalan ve açılışa katılan emekli öğretmenlerin Öğretmenler gününü kutladı.

ADİLE SULTAN KASRI

354 dönüm arazi üzerinde Validebağ Tesisleri içinde bulunan ve 1916 yılından bu yana eğitim amaçlı kullanılan Adile Sultan Kasrı, 1975 yılında ''Hababam Sınıfı''na ev sahipliği yaptı. Hababam Sınıfı Müzesi olarak da kullanılan Adile Sultan Kasrı, 2005 yılında restorasyona alındı. 157 yıllık tarihi bina, 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde yenilenmiş yüzüyle öğretmenevi ve kültür merkezi olarak kullanılmak üzere yeniden hizmete açıldı
Kaynak: İHA