Eski Ve Yeni Öğretmenler Bir Arada

Bitlis'te 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla emekli öğretmenler Reşat Kitapçı ile Niyazi Koçi, aday öğretmenler Özge Güneş Cengiz ve Ferdi Öztürk tarafından ziyaret edildi.

Aday öğretmenler, ziyaret sırasında emekli olmuş meslektaşlarına çeşitli hediyeler götürerek bu yıl ilk defa öğretmenler gününü kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını söylediler. Özge Güneş Cengiz, anne ve babasının da birer emekli öğretmen olduğunu belirterek, "Öğretmenler gününde annem ve babam eve geldiklerinde çok heyecanlanırdım. Bugün bu heyecanı kendimde yaşadım. Hep onlar gibi olmak isterdim. Bugün o günü yaşıyorum" dedi.
Ziyaret sırasında genç öğretmenlere tavsiyelerde bulunan Niyazi Koçi, yıllarca eğitime hizmet ettiğini, 2005 yılında da emekli olduğunu, ancak eğitim sistemindeki öğretmen öğrenci ilişkisini doğru bulmadığını söyledi. Koçi, eğitime verdiği emekten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Yeni öğretmenlere öğrencilerle aralarına bir mesafe koymalarını tavsiye ediyorum. İşlerini severek yapsınlar. O zaman başarılı olurlar. Bugün yeni öğretmen arkadaşlarımızın okula apar topar geldiklerini görüyorum.
Oysaki biz okula gelmeden önce öğrencimize anlatacağımız dersi akşamdan çalışarak gelirdik. İnternet öğretmenlerin eğitim hayatına da etki ediyor. Olumlu yönde kullanmaları gerekiyor. Şimdiki öğretmenlerimiz maalesef interneti iyi yönde kullanmıyorlar. Ancak bu öğretmenler gününde bizleri hatırlamanız ve de ziyaret etmeniz bizleri duygulandırıyor" dedi.

"ÖĞRETMENİN EKONOMİK ŞARTLARI İYİLEŞTİRİLMELİ"
Toplumda önemli bir değere sahip olan öğretmenlerin ekonomik anlamda yeterince desteklenmediğine de değinen emekli öğretmen Niyazi Koçi, "Bu bölgede görev yapan öğretmenlerin maddi ve manevi olarak desteklenmeleri gerekiyor. Şartları ağır olan bir bölgede çalışan öğretmenlerimiz özellikle ekonomik açıdan tatmin edilmelidir. Her öğretmenler gününe yakın dönemde Milli Eğitim Bakanlığı bir şura düzenleyerek çeşitli vaatlerde bulunurlar. Oysaki bunlar hep sözde kalır" diyerek sitemini dile getirdi.
Emekli öğretmenlerden Reşat Kitapçı ise 15 yıldan beridir emekli olduğunu, mesleğin çok önemli ve de kutsal olduğunu dile getirdi. Kitapçı, bu mesleği severek yaptıklarında başarılı olunabileceği tavsiyesinde bulunarak, "Öğretmenlik hizmeti yapıp aramızdan ayrılan bütün öğretmenlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Böyle bir günde bizleri hatırladığınızdan dolayı da sizlere teşekkür ediyorum. Ben duygulandım ve de sevindim. Bitlis'te öğrencilerim, akrabalarım, eşim ver dostum var. Emekli olduktan sonra
Bitlis'i terk etmedim. Burada yaşamaya devam ediyorum. Ölünceye kadar da Bitlis'te yaşayacağım. Siz yeni öğretmenler meslekte çok daha yenisiniz. Öğretmenlik mesleği kutsal bir meslektir. Öğretmen öğrencinin hem annesi hem babası hem de yol göstericisidir. Yani kısacası seveceksiniz. Bütün mesleklerde bu böyledir. Herkes mesleğini severse başarılı olur. Öğretmenin özellikle mesleğini daha çok sevmesi gerekiyor. Çocuklarımıza bir şeyler vermek için uğraşın. Ancak farklı düşüncelerle günümüzü gün etmek
istersek, emekli olmak için çalışırsanız, bugünler zor geçer. Bunun vebali de ağır olur. Ailesini, devletini, milletini, sancağını, askerini, memurunu kucaklayan, halkını seven nesiller yetiştirmeliyiz" şeklinde konuştu.
Kitapçı, meslek hayatı boyunca yaşadığı acı tatlı olaylar olduğunu da belirterek, başından geçen anılarını da aday öğretmenlerle paylaştı. Uzun bir sohbetin ardından şiirleri yazdığını da belirten Kitapçı, Bitlis için yazdığı bir şiirini de okudu. Sohbet esnasında emekli öğretmen Reşat Kitapçı'nın torunu ise okuldan gelerek yeni aday öğretmenlerinin ve dedesinin öğretmenler gününü kutladı. Daha sonra kısa bir müzik ziyafeti sunan Kitapçı, misafirlerini de kapıya kadar uğurladı.
Aday öğretmenlerden Ferdi Öztürk ise, böyle bir günde emekli öğretmenleri ziyaret etmekten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Sistemde yenileşmeler yapılmalı. Öğretmenler tatmin edilmeli. Alınan kararların hayata geçirilmesi gerekiyor. Bizler yıllarca okuyup atama bekledik. Bugün görevimize başladık. Çeşitli adlarla sınıflandırılan öğretmenlerin bu tür ayrışmalar olmadan ve kafasında ekonomik beklentisiz bir eğitim verecek konuma getirilmesini istiyoruz. Tabii öğretmenlerin bir güne özel
hatırlanması biraz da öğretmenleri inciten bir olaydır. Ayrıca öğretmenlerin tam anlamıyla işlerini yapmaları için konsantre olabilmesi için bazı konularda tatmin olması gerekiyor. Bu maddi olur, sosyal anlamda olur. Değer görmesi kabul görmesi lazım. Öğretmenlerimiz sözleşmeli kadrolu ücretli diye nitelendirildiği zaman kendini rencide olmuş olarak görebilir. Bu konularda düzenleme bekliyoruz" ifadelerini kullandı.