Yeni müzeler, tarihi müzelerin tahtını sallıyor (Özel)

Gelişen teknolojiyle birlikte yeni yapılan müzeler, ziyaretçi bakımından tarihi müzelere rakip oldu. İstanbul'da Miniatürk, Panorama 1453 Tarih Müzesi

Gelişen teknolojiyle birlikte yeni yapılan müzeler, ziyaretçi bakımından tarihi müzelere rakip oldu. İstanbul'da Miniatürk, Panorama 1453 Tarih Müzesi gibi müzeler, ziyaretçi sayısı bakımından Türk İslam Eserleri Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Kariye Müzesi gibi pek çok tarihi müzeyi geride bıraktı.

Binlerce yıllık tarihi boyunca Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu'na ev sahipliği yapan Anadolu, çok sayıda tarihi eseri bağrında saklıyor. Kurulan tarihi, dini, ve kültürel müzelerle bu eserler yüzyıllardır muhafaza edilmeye çalışılıyor. Dünyanın dört bir yanından gelen milyonlarca insan, Topkapı, Ayasofya, Yerebatan Sarnıcı, Türk İslam Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Kariye Müzesi gibi yerleri gezerek 'geçmiş' hakkında bilgi alıyor.

Tüm bu müzelerin yanı sıra yakın zamanda yapılan İstanbul'daki yeni müzeler, boy göstermeye başladı. Bu müzeler çektiği ziyaretçi sayısı bakımından tarihi müzelere rakip oldu. Kariye Müzesi'ni yaklaşık 350 bin, Arkeoloji Müzesi'ni 250 bin kişi, Türk İslam Eserleri Müzesi'ni 70 bin bin kişi ziyaret ederken, buna karşılık bu yılın 11 ayında Miniatürk'ü 554 bin kişi, Panorama 1453 Tarih Müzesi'ni ise 610 bin kişi ziyaret etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş Genel Müdürü Nevzat Bayhan, diğer müzelerden farklı olarak turistlere geniş bir müzeleri ziyaret edebilme imkanı sunduklarını söyledi. Bayram, tatil demeden özel bir şirket gibi 365 gün 24 saat prensibiyle çalıştıklarını belirten Bayhan, "Müşteri memnuniyetinin yüzde 95'lerin üzerinde tutmaya gayret ediyoruz, bunu da başarıyoruz. İnsanların tatil yaptığı zamanlarda özellikle müzelere gelmeleri daha kolay olmaları düşünerek herkes tatilde ama biz tatilde değiliz. Çünkü insanlar bu gibi zamanlarda daha çok gezme vaktini bulabilecekler. Onun için buralarda işletme modelimiz tamamen özel sektör mantığı ile hareket ediyoruz. Bu da müzelere olan ilgiyi artırıyor ve gelenler dostlarına buraları tavsiye ediyor." dedi.

Bayramda herkesin tatile gittiği, İstanbul boşaldığı bir zamanda bile ziyaretçi sayılarını ikiye katladıklarını ifade eden Bayhan, "İstanbul'u gezenler, bu müzeleri görmeden ayrılamayacaklarını bildikleri için Miniatürk'e 40 bin, Panorama 1453 Tarih Müzesi'ne ise 20 bin civarında ziyaretçi geldi. Bu da bir rekordur. Biz şu anda müzelerimizde şunu gözlemliyoruz; yüzde 35'lik bir artış sağlamış oluyoruz. Bu yılın sonunda Panorama'da 1 milyona yakın, Miniatürk'te ise 700 bine ulaşan bir ziyaretçi hedefliyoruz." diye konuştu.

Şanlıurfa'dan İstanbul'a ailesiyle birlikte gelen Kadir Sun, Panorama 1453 Tarih Müzesi'ne ilk defa geldiğini ve çok etkilendiğini söyledi. Yakınlarının tavsiyesi üzerine Panorama 1453 Tarih Müzesi'ne geldiğini aktaran Sun, "Benzerinin Amerika'da yapıldığını duymuştum. Türkiye'nin de böyle bir yer yapmış olması çok sevindirici. Tarihimizi kültürümüzü, görsel imkanlar içinde görmemiz çok daha verimli oldu. Köklerimizi böyle tekrar canlıymış gibi ortamda görmek gurur ve onur verici. Tavsiye üzerine geldik, bizde mutlaka tavsiye edeceğiz." şeklinde konuştu.