Ahmedinejad'ı düşürmek için düğmeye basıldı

Nükleer programı nedeniyle uluslararası baskılar altında kalan İran şimdi de siyasi krizin eşiğinde.



Nükleer programı nedeniyle uluslararası baskılar altında kalan İran şimdi de siyasi krizin eşiğinde.

İran parlamentosu milletvekilleri Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ı azletme planları yaptığını ancak İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in direktifleri doğrultusunda şimdilik beklemede olduğunu açıkladı. Bu durum İran’da devlet kademeleri arasındaki bölünmenin derinliğini ortaya koydu.

Öte yandan İran’ın muhafazakar gazeteleri, milletvekillerinin Cumhurbaşkanı’nın azlini tartışmaya açmak için bir dilekçeyi de imzaya açtığını bildirdi. 74 imzaya ihtiyaç duyulan dilekçenin bugüne kadar 40 vekil tarafından imzalandığı bildirildi.  

 Ahmedinejad’a karşı bu hareketin amacının Hamaney’in gündeme getirdiği parlamentonun yetkisinin azaltılması ve cumhurbaşkanına daha fazla yetki verilmesi yönündeki teklife cevap vermek olduğu belirtildi.   

 Pazar günü yayımlanan ve Pazartesi günü parlamentoda tartışılan bir raporda, ülkenin önde gelen dört milletvekili, Ahmedinejad’a bugüne kadar karşı karşıya kaldığı en sert eleştirileri yöneltti.

14 İHLAL

Milletvekilleri, Cumhurbaşkanı’nı ve hükümeti, 14 yasa ihlaliyle ve özellikle de yasamanın onayı olmadan hareket etmekle suçladı. Suçlamalar arasında petrol ve doğalgazın yasadışı ithali, bütçe şeffaflığının sağlanamaması ve İran’ın döviz rezervlerinin milyonlarca dolarının parlamentonun onayı olmadan harcanması yer aldı.

 Raporda, “Cumhurbaşkanı ve kabine parlamentonun önünde hesap verebilmeli. Şeffaflık yoksunluğu ve hükümetin yasaları ihlalleri rejime zarar veriyor” denildi.

 Ahmedinejad’a karşı atılan bu adımlar, hükümetin yakıt, gıda ve hizmetlere verilen devlet sübvansiyonlarını yavaş yavaş kesme kararı dolayısıyla halkta oluşan tepkiden kaynaklanıyor. Tahran hükümetinin sübvansiyonları kesme kararının altında ise İran’ın nükleer programına karşı uygulanan uluslararası yaptırımlar dolayısıyla İran ekonomisinin zorlanması yatıyor.

 HALK AYAKLANMASINDAN ENDİŞE EDİLİYOR

Yetkililer, sübvansiyonların kesilmesine tepki olarak ortaya çıkabilecek ayaklanmaları önlemek amacıyla güvenliği sıkılaştırıp, muhalefetten isimleri tutuklamaya başladı. Öte yandan ekonomistler, kesintilerin enflasyonun yükselmesine neden olacağını savunuyor.

 Öte yandan, İran’ın Hamaney liderliğindeki aşırı muhafazakarları devlet meselelerinde son sözü söyleme hakkına sahip. Bu kitlelerin Ahmedinejad’a desteği artırması da Cumhurbaşkanı’nın parlamento onayı olmaksızın hareket etmesine izin veriyor.

 Muhafazakar gazetelerin Pazartesi günkü yayınlarında, milletvekilleri azil konusunun tartışmaya açılması için gereken 74 imzanın toplanabilmesi için bir imza kampanyası başlattı. Haberlerde Meclis Bütçe Komisyonu Başkanı Musa Rıza Servati’nin kendisi dahil 40 milletvekilinin dilekçeyi imzaladığı belirtildi.

Wall Street Journal