Dünya Çocuk Hakları Günü'nde Türkiye'de Bir Milyon Çocuk Çalışıyor

Dünya Çocuk Hakları Günü'nde Türkiye'de 17 milyon çocuğun 1 milyonunun çalıştığı bildirildi.

20 Kasım 1989 yılında Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kabul edilen Dünya Çocuk Hakları Günü belgesi Türkiye'de dahil olmak üzere toplam 193 ülkeyi kapsıyor.
Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre ülkede 6-17 yaş arası çocuk sayısı 17 milyon. Bunun 5,9'u 958 bin yani yaklaşık 1 milyon çocuk, bir şekilde ekonomik faaliyetlerde kullanıyor. Okula devam eden çocukların yüzde 2'si ekonomik bir işte çalıştırılırken, okula devam etmeyen çocukların yüzde 26,3'ü çalıştırılıyor. Çocukların okula devam edememe sebepleri arasında geçim sıkıntısı yüzde 22,4'le en büyük oran olarak ortaya çıkıyor. Ailelerinin okumalarına izin vermemelerinden dolayı çalışmak zorunda
kalan çocukların oranı yüzde 14 iken derslerde başarısız olanların ve okula ilgisiz olmalarından dolayı çalışanların oranı yüzde 15,4 olduğu belirtildi.
Çocukları her türlü şiddetten korumak amacıyla hazırlanan belgenin varlığına rağmen istismar edilen çocuk sayısının her geçen gün artması yaptırımların yetersiz olduğunu gözler önüne seriyor.