Suriye, konut ve şehir planlamasında Türkiye'nin tecrübesinden yararlanmak istiyor

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, resmi bir ziyaret için geldiği Suriye'de Başbakan Muhammed Naji Utri tarafından kabul edildi. Utri, görüşme

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, resmi bir ziyaret için geldiği Suriye'de Başbakan Muhammed Naji Utri tarafından kabul edildi. Utri, görüşmede iki ülke arasındaki gelişen ikili ilişkilere değinerek bu ilişkilerin daha da geliştirilmesini arzu ettiklerini söyledi.

Suriye Başbakanı Muhammed Naji Utri, Bakan Demir'den ayrıca Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek özellikle şehir planlama, bölgesel planlama ve konut alanında Türkiye'nin tecrübelerinden faydalanmak istediklerini söyledi.

Bakan Demir ise, son dönemde iki ülke arasındaki yakın işbirliğine değinerek Türkiye'nin konut, inşaat, şehir planlaması, tapu kadastro gibi alanlarındaki tecrübelerini Suriye ile paylaşmaya hazır olduklarını aktardı.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Demir, Başbakan Utri ile yaptığı görüşmenin ardından Şam'ın dışında yapılan Dimas Bölgesi Gençlik Konutlarına geçerek buralarda incelemede bulundu. Bakan Demir'e burada yapılan konutlar ile ilgili bilgi verildi. Konutların birini inceleyen Bakan Demir, Türkiye'nin konut, inşaat ve inşaat malzemeleri alanında dünyada önemli bir yere geldiğini belirterek bu konuda Suriye ile tecrübe paylaşımı yapabileceklerini söyledi. Bakan Demir ayrıca, Suriye'den bir heyeti de Türkiye'ye davet ederek, Türkiye'deki gelişmeleri yerinde incelemelerini istedi.

Suriye'deki ziyaret programını sürdüren Bakan Demir daha sonra Şam'ın Zebedani bölgesindeki Atık Su Arıtma Tesisi'ni geçerek tesis ile ilgili bilgi aldı. Tesis görevlileri tarafından ilk olarak Bakan Demir'e atık suyun tesiste nasıl arıtıldığı ve kullanım suyuna nasıl dönüştürüldüğü konusunda brifing verildi.

Öte yandan Bakan Demir yaptığı temaslar çerçevesinde Devlet Planlama Komisyonu Başkanı Amer Husni Lütfi daha sonra Yerel Yönetimler Bakanı Tamer Al Hajje ile bir araya gelecek.

Yapılacak görüşmelerde, şehir planlama, yapı denetimi, inşaat, konut, atık su arıtma tesisleri kurma gibi alanlarda işbirliği yolları değerlendirilecek. Öte yandan Türkiye ile Suriye arasında bu alanlarda imzalanan anlaşmaların pratiğe geçmesi sağlanacak.