Sümbüllü Bahçe Konağından Tarih Çıktı

Bursa'da Osmangazi Belediyesi tarafından restore edilen sümbüllü bahçe, ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyor

Bursa'da Osmangazi Belediyesi tarafından restore edilen sümbüllü bahçe, ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyor. 6 bölümden oluşan konağın duvarları özel bir teknikle süslenirken, yapının zemin katında ortaya çıkan erken Osmanlı dönemine ait sur duvarları ise dikkat çekiyor.
Osmangazi ilçesi Kuruçeşme Mahallesi'nde Osmangazi ve Orhan Gazi türbelerinin yanındaki Sümbüllü Bahçe Konağı açılışa gün sayıyor. Sümbüllü Bahçe Konağı'nın inşaatında son aşamaya gelindi. Eşsiz manzarası ve muhteşem mimarisiyle göz kamaştıran ve 6 ayrı yapıdan oluşan konak yıl sonuna kadar hizmete girmesi planlıyor.
1921-23 yıllarında Ülkü Özalp'in dedesi Rasim Vehbi tarafından yapılan tarihi yapı, Bursa'nın en gözde noktalarından biri olan Tophane sırtlarında yer alıyor. Mimarisiyle göz kamaştıran Sümbüllü Bahçe Konağı, farklı dönemlerde yapılmış 6 yapıdan oluşuyor. Tarihi yapılar topluluğunun restorasyon ve rekontrüksiyon projesi, Osmangazi Belediyesi Plan Proje Müdürlüğü tarafından hazırlandı. İnce işçiliğinin de tamamlanmasıyla konak yılsonunda yeni konuklarını ağırlamaya başlayacak.

TARİHİ KONAĞİN DUVARLARINA ÖZEL İLGİ
Osmangazi Belediyesi'nce restorasyonu sürdürülen Sümbüllü Bahçe Konağı'nda duvar resimleri çok özel bir operasyonla sökülüp, yapının restorasyonunun ardından yerine asıldı. Konağın tüm yaşanmışlıklarına tanıklık eden orijinal resimler, sıvasıyla birlikte üzerine dağılmasını önleyici bezlerle örtülerek parçalar halinde yerinden söküldü. Sökülen parçalar tamamen organik malzemeler kullanılarak mevsimsel etkinlerden korundu. Konağın restorasyonunun tamamlanmasıyla, parçalar halinde sökülen resimler tekrar
yerine yapıştırıldı.
Konakta incelemelerde bulunan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, konağın restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından misafirlerini ağırlamaya başlayacağını söyledi. Kafeterya ve restoran tarzı işletmelerin hizmet vermesi planlanan konağın yılsonuna kadar hizmete açılacağını ifade eden Dündar, "Burası kafeterya ve restoran şeklinde olacak. Burada başkanlık makamı da var. Hakın yemeğini yiyebileceği ve çayını kahvesini içebileceği bir yer olacak. Bunla ilgili çalışmalarımızı yürütüyoruz"
dedi.

KONAKTAN TARİH ÇIKTI
Restorasyon çalışmaları esnasında konağın içerisinden erken Osmanlı dönemine ait surlara rastladıklarını belirten Dündar, tarihi surların konağa ayrı bir önem kattığını dile getirdi. Dündar, "Kazı çalışmaları başladığında değişik tarihi eserler çıktı. Sur duvarlarını da bizzat koruyarak düzenleme yaptık. Diğer binanın altında da kazı esnasında ise erken Osmanlı dönemine ait Hamam cehennemi de çıktı. Onu da bir şekilde koruma altına alarak ziyarete açılması noktasında çalışma yapıldı. Bursa'nın neresine
el atsanız tarih çıkıyor. Burası tam bir mimarlık örneği. Altında bir tarih yatıyor. Bunların hepsini değerlendirip bir şekilde halkın kullanımına sunmuş olacağız" diye konuştu.