Kurban Bayramında kistli organlara dikkat!

Halk arasında ''köpek hastalığı'', ''kıl hastalığı'' veya '' su kesesi''olarak bilinen hidatidoz erişkin şekli köpeklerin ince bağırsaklarında yaşayan Echinococcus granulosus isimli parazitin (şerit) koyun, keçi, sığır başta olmak üzere birçok memeli hayvan ve insanlarda gelişen larva şekilleri hidatik kist'lerin (halk deyimiyle su k

Kurban Bayramında kistli organlara dikkat!

İnsan ve hayvanlar bu paraziti taşıyan köpeklerin dışkısı ile atılan ve her biri 1000 civarında yumurta içeren halkaların dış etkenlerle parçalanması sonucu serbest kalan ve köpek kıllarına, sebzelere, meyvelere, otlara yapışan gözle görülemeyecek kadar küçük parazit yumurtalarını ağız yoluyla alarak hastalığa yakalanırlar. Alınan bu yumurtalar insan ve hayvanların ince bağırsaklarında parçalanır ve içerisindeki embriyo serbest kalır.

Serbest kalan embriyo kan yoluyla karaciğer ve akciğer başta olmak üzere beyin, kalp, böbrek, dalak ve diğer organlara giderek yerleşir ve bu organlarda hidatik kist’leri oluştururlar. Bu kistlerin boyutları fındıktan çocuk başı büyüklüğüne kadar değişebilir.

Çok büyük ekonomik kayıplara neden olan bu hastalığın hayvanlarda tedavisi mümkün değildir. İnsanlarda ise kistlerin ameliyatla çıkarılması veya ilaçla küçültülmesi mümkün olmakla beraber tedavi çok zor ve uzun zaman gerektirir. Bu nedenle en uygun çözüm yolu diğer birçok bulaşıcı hastalıkta olduğu gibi insan ve hayvanların bu hastalıktan korunmasıdır.

HASTALIKTAN NASIL KORUNABİLİRİZ?

Bu hastalıktan iki şekilde korunabiliriz;

1. Köpekleri tedavi ederek olgun parazitleri öldürmek suretiyle. Hastalığın bulaşmasında en önemli kaynak köpekler olduğundan enfekte köpekler iki ay ara ile tedavi edilerek olgun parazitler öldürülür ve tedavi sonrası 2-3 gün dışkılar toplanarak yakılır böylece atılan şerit halkaları imha edilir.

2. Kasaplık hayvanların kistli organlarının köpekler tarafından yenmesinin engellenmesi suretiyle. Bu konuya Kurban Bayramında özellikle dikkat edilmeli Kurban kesen herkes kestikleri hayvanların karaciğer, akciğer, dalak gibi iç organlarını kontrol etmeli, eğer içi sıvı dolu beyaz keseler var ise bunları hiçbir şekilde köpeklere yedirmemeli ve imha etmelidir.

KİSTLİ ORGANLAR NASIL İMHA EDİLEBİLİR?

Organlardaki kist sayısı az ise organın bu kısmı kistler patlatılmadan kesilerek, eğer organdaki kist sayısı fazla ise organın tamamı derin bir kap içerisinde üzerine yanıcı bir madde (benzin, mazot) dökülerek yakılabilir veya kaynatarak iyice pişirildikten sonra ortadan kaldırılabilir.

Ayrıca bu organlar kazılacak olan 2-3 m derinliğindeki çukurlara doldurularak üzerlerine sönmemiş kireç dökülüp köpeklerin çıkaramayacağı şekilde örtülerek de imha edilebilir.

Kurban olarak ya da herhangi bir nedenle kestiğimiz hayvanların kistli organlarını köpeklerin yemesini engelleyecek şekilde imha ederek hem kendi sağlığımızı hem de kasaplık hayvanlarımızın sağlığını korumuş oluruz.