Bursalı işadamlarından Mardin ve Urfa'ya yatırım çıkarması

Türkiye'nin komşularıyla sıfır sorun sloganı ile hayata geçirdiği yeni dış politikası Güneydoğu'nun ekonomik ve sosyal hayatına olumlu yansımaları da

Türkiye'nin komşularıyla sıfır sorun sloganı ile hayata geçirdiği yeni dış politikası Güneydoğu'nun ekonomik ve sosyal hayatına olumlu yansımaları da hissedilmeye başlandı. 300 milyonluk Arap dünyasıyla kurulan yakın ilişkiler, yükselen Irak ve Suriye pazarları, her geçen gün yükselen ticari ilişkiler ve artan turizm potansiyeli Güneydoğu illerinin ekonomisini olumu yönde etkilemeye başladı. Bu iyileşmelerden en çok yararlanan illerin başında Mardin ve Şanlıurfa geliyor. Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSABSİAD) üyeleri, Güneydoğu'nun iki önemli kenti Mardin ve Urfa'yı ziyaret etti. DOSABSİAD'lı işadamları gerçekleştirdikleri ziyaretlerde, bölgeye ilişkin yatırım ve ticaret imkanlarını yerinde inceleyerek, bölge ekonomisine yön veren unsurları birebir gözlemleme fırsatı buldu.

DOSABSİAD'lı işadamlarının ilk durağı Mardin oldu. Ziyaretler çerçevesinde ilk olarak Mardin Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileriyle bir araya gelen DOSABSİAD üyeleri, iki kent arasında oluşturulabilecek yatırım ve ticaret olanaklarını masaya yatırdı. DOSABSİAD Başkanı Ceyhun Özüm toplantıda yaptığı konuşmada Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) hakkında Mardinli işadamlarına çeşitli bilgiler verdi. Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Kenan Özçelik ise DOSABSİAD'lı işadamlarının ziyaretinden büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, Mardin'in ticari ve turizm potansiyelleri hakkında Bursalı işadamlarını bilgilendirdi.

MARDİN 300 MİLYON ARAP BÖLGESİNE AÇILAN KAPI

Başta un, bulgur, mısır ve bisküvi fabrikaları olmak üzere Mardin'de tarıma dayalı 97 tesisin bulunduğunu kaydeden Özçelik, ayrıca gaz beton, kireç ve çimento fabrikalarının da yer aldığını söyledi. Mardin sanayisi ve işgücünü genel olarak Irak ve Suriye'nin etkilediği bilgisini veren Özçelik, "Kuzey Irak ve Suriye ile çok yakın ilişkilerimiz var. Özellikle Suriye ile ticaret hacmimiz son 4-5 yıl içerisinde 2 milyar dolar seviyelerine ulaştı. Mardin 300 milyonluk Arap bölgesine açılan önemli bir kapı." dedi.

PAMUĞA DAYALI TEKSTİL SANAYİ İÇİN URFA BİÇİLMİŞ KAFTAN

Mardin'in ardından Şanlıurfa'ya geçen DOSABSİAD üyeleri, Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştirdi. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkan Vekili Osman Baysal, Bursalı işadamlarına kentteki yatırım olanaklarını anlattı. Baysal, Türkiye'deki pamuk üretiminin yarıya yakınının Urfa'da gerçekleştiğini hatırlatarak, özellikle pamuğa dayalı tekstil sanayi yatırımları açısından Şanlıurfa'nın bir cazibe merkezi olduğunu söyledi. 2012 yılında tamamlanacak GAP projesinin, bölgeye büyük katma değer sağlayacağını vurgulayan Baysal, "Sulamanın açılmasıyla birlikte üretimimiz daha da artacak. 2011 yılında 1 milyon ton pamuk üretimi hedefliyoruz. Pamukla birlikte kaliteli makarna ve buğday üretiminde de söz sahibi bir şehiriz. Kentimizde seracılık her geçen gün gelişmekte." dedi.

DOSABSİAD'lı işadamları Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası ile yaptıkları görüşmelerin ardından, Türkiye'nin en büyük ve en önemli projesi GAP'ı ziyaret etti. Atatürk Barajı'nda incelemelerde bulunan, elektrik üretimi ve Türkiye'ye dağılımı konusunda yetkililerden bilgi alan işadamları, GAP'a hayran kaldı.

MARDİN ORTADOĞU TİCARETİ İÇİN ÖNEMLİ BİR KAPI

DOSABSİAD Başkanı Ceyhun Özüm, Mardin ve Şanlıurfa'ya gerçekleştirdikleri ziyaretlerin çok verimli geçtiğini söyledi. Özüm şöyle konuştu:

"Mardin sanayiden ziyade önemli bir ticaret ortamına ve turizm değerlerine sahip bir kentimiz. Bölgede, başta Irak ve Suriye olmak üzere Ortadoğu ülkeleriyle ticaret çok gelişmiş durumda. Çeşitli etnik kökenlere sahip insanların bir arada uyumlu bir şekilde yaşaması bizleri çok mutlu etti. Ticaret amaçlı Oda ile görüşmelerimiz devam edecek. 300 milyon nüfuslu Arap dünyasına açılan bu kapıyı iyi değerlendirebiliriz. Urfa'da ise pamuk üretimi çok ciddi seviyelerde ancak yapılması gereken, pamuğun ekilmesinden, sulanmasına ve toplanmasına kadar yapılan yanlışların ortadan kaldırılmasıdır. Modern yöntemler ve teçhizatlar kullanılmalıdır. Bu şekilde daha kaliteli ürün elde edilebilir. Bu konuda Uludağ Üniversitesi Tekstil Bölümü'yle görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Pamuğun kalitesinin artırılmasıyla ilgili yapılacak çalışmalar değerlendirecek ve gerekirse ŞUTSO ile üreticileri bilgilendirme yoluna gideceğiz."