Beypiliç, 4 yılda 200 milyon dolarlık yatırım yapmayı planlıyor

Beypiliç Genel Müdürü Sait Koca, "Önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde yaklaşık 200 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirmeyi düşünüyoruz." dedi. Koca, şu and

Beypiliç Genel Müdürü Sait Koca, "Önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde yaklaşık 200 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirmeyi düşünüyoruz." dedi. Koca, şu anda 2 bin 200 civarında olan çalışan sayılarının projelerin tamamlanmasıyla 5 bini geçeceğini söyledi.

Bolu'da kurulu bulunan Beypiliç hedeflerini büyüttü. Genel Müdür Sait Koca, Türkiye'de piliç eti sektörünün sürekli büyüğünü dile getirdi. Koca, bu büyümenin önümüzdeki yıllarda da devam edeceğine vurgu yaptı.

Sait Koca, bu büyüme içerisinde kendi paylarına düşen büyümeyi, biraz daha fazlasıyla gerçekleştirme hedefi koyduklarını ifade etti. Kırmızı et ithaliyle et sorununun çözülemeyeceğine dikkat çeken Koca, şöyle dedi:

"Kırmızı etin alternatifi yıllardır beyaz etti. Önümüzdeki yıllarda da beyaz et olmaya devam edecek. Hükümetin, bu yılki programında, 'Kırmızı et üretimini artıramıyoruz hiç değilse beyaz et tüketimini teşvik ederek insanları daha iyi beslenmesini sağlayalım.' diye bir madde yer aldı. Gerçeğin yıllardır bilincindeydik, sektör olarak da firma olarak da ön plana çıkardık. Piliç eti tüketimi bugün 18 kilogramlara ulaştı. Maalesef diğer et tüketimi az olduğu için, 23-25 kilogram arasında toplam et tüketimi var. Halbuki Türkiye için en az 60 kilogram et tüketimi olması lazım. Kırmızı et de sağlayamazsa, inşallah beyaz et daha da artarak sağlayacağız. Bu da demektir ki daha fazla üretim, daha fazla büyüme, yeni yatırımlar gündeme geliyor."

ÇALIŞAN SAYISI 5 BİNİ GEÇECEK

Koca, Beypiliç olarak yeni projeler, yeni hedefler koyduklarını belirtti. Saatte 24 bin kesim yapacak bir kesimhane yapılması için çalışma başlattıklarını dile getiren Koca, yatırımlar hakkında şu bilgileri verdi:

"Tabiî ki bir tek kesimhane kurmakla bu işler büyümüyor. Bununla ilgili damızlık kümesleri, kuluçkahanesi, yem fabrikası, büyümeye bağlı olarak bunlarla ilgili çalışmalarla sürdürüyoruz. Zaten mevcut kapasitemizi belirli bir orana yükseltmiştik. Bu proje, bu yıl sonu itibariyle bitiyor. Yeni bir 24 binlik bir projeyi 2014 yılına yetiştirmeyi düşünüyoruz. Bu projenin tahmini bütçesi 100 milyon dolara yakın olacak. Bunun yanında sofralık yumurta işine de soyunma kararı almıştık. Arazi arsa alımları yapıldı. Yasal müracaatlar yapıldı ama hala bürokrasinin uzamasından dolayı önümüzdeki günlerde izin işlemleri bitecek. Yumurtayla ilgili yatırımlara başlayacağız. Burada hedefimiz ilk planda 1,5 milyonluk ünite kurmak. Bu bitince, 1 milyon 300 bin üretim anlamına gelecek. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde, 1,5 milyonu, 5 milyona çıkartmayı hedefliyoruz. Beyaz ette olduğu gibi, yumurtada da Türkiye'nin önde gelen üreticisinden biri olmayı planlıyoruz. İki projede yaklaşık 200 milyon dolarlık yatırım hedefimiz var. Önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Şu anda 2 bin 200 civarında çalışan var. Projelerin tamamlanması ile 5 bini geçeriz."

Koca, yetişmiş eleman sıkıntısı yaşamadıklarını aktardı. Koca, "Bildiğimiz konularda büyüdüğümüz için sürekli alttan kendimizin yetiştirmiş olduğu elemanlar devreye girmiş oluyor. Onun için, eleman konusunda çok fazla sıkıntı çekmiyoruz. Önümüzdeki yıllarda da çekmeyeceğiz." diye konuştu.

İHRACAT EN BÜYÜK HEDEF

Beypiliç Genel Müdürü Sait Koca, bu çalışmaları yaparken ihracatın en büyük hedeflerinden biri olduğunu dile getirdi. Koca, yalnız iç tüketimi düşünmediklerini, beyaz ette mevcut pazarları olduğunu anlattı. Sait Koca, Irak pazarının yanı sıra İran'ın da sektörün pazarı olmaya başladığını dile getirdi.

Koca, Suudi Arabistan'ın önemli bir pazar olduğuna dikkat çekerek, "Önümüzdeki yıllarda Suudi Arabistan pazarını çok önemsiyoruz. Burası ileride üretimini artırıp pazardan çıkacak bir ülke değil. Çok sıcak bir ülke oldukları için paraları da olsa istedikleri kadar üretim yapma imkanları olmuyor. Rusya pazarında fiyat konusunda bir darboğaz var, sıkıntı var. Rusya pazarına çok fazla giremiyoruz." ifadelerini kullandı.

Koca, pazarlara girmelerinde devletin ellerinden tutması gerektiğinin altını çizdi. Koca, piliç eti sektörünün güçlü olduğuna vurgu yaparak, sözlerini şöyle tamamladı: "Parasal anlamda değil, üretim tekniği, kalitesi, standardı her girdiğimiz pazarda ürünümüzü gönül rahatlığıyla sunabiliyor."