Nükleer santral konusunda Güney Kore ile anlaşma sağlanamadı (2)

Güney Kore ile 8 aydır süren pazarlıklarda nihai sonuca ulaşıldı. Nükleer enerji santrali konusunda anlaşma sağlanamadı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bak

Güney Kore ile 8 aydır süren pazarlıklarda nihai sonuca ulaşıldı. Nükleer enerji santrali konusunda anlaşma sağlanamadı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, görüşmelerin sonunda tam olarak mutabakat sağlanamadığını, Japonya ile görüşmeye başlayacaklarını söyledi. Yıldız, ilk olarak Japon Toshiba firmasıyla önümüzdeki haftadan itibaren görüşüleceğini belirtti.

Bakan Yıldız, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte katıldığı Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-Bak ile yapılan kahvaltının ardından gazetecilerin nükleer santral ihalesiyle ilgili sorularını cevapladı.

Güney Kore tarafının niyetlerini ve kararlılıklarını belirttiğini kaydeden Yıldız, "Biz de aynı niyet ve kararlılıktayız. Ancak, bazı şartlarda henüz mutabık kalabilmiş değiliz. Bu son yaptığımız görüşmede de bu noktaların aşılamadığını söylemeliyim. Bir kısım iyileştirici şartlar öne sürdüler. Biz de bunları değerlendireceğimizi beyan ettik. Ama diğer ülkelerle de görüşmelere başlayacağız. Hızla bir müzakere sürecini geçmemiz lazım. Avrupa, ABD ve Japonya'nın da bulunduğu geniş bir yelpazede bunu hızlıca değerlendirmek istiyoruz. Çünkü Türkiye'nin güç santrallerinin yapımıyla ilgili kararlılığında hiçbir eksilme olmadı" dedi.

4-5 noktada sıkıntı olduğunu, bunları aşmaları gerektiğini ifade eden Yıldız, "Çünkü Türkiye'de hem vatandaşımıza hem de sanayicimize enerji fiyatlarını artırmaya yönelik bir çözüm sunmamamız lazım. Yaklaşık 10 yılı yapım, 15 yılı işletme alım garantili ve 60 yıllık bir işletmeden bahsediyor isek, 70-80 yıllık nükleer güç ömründen bahsediyor isek, bunu çok iyi kurgulamamız lazım. Vatandaşımızın, tüccarımızın, sanayicimizin lehine kurgulamamız lazım. Ortalama fiyatları artırmaması lazım. Birçok faktörü düşünüyoruz. Türkiye'nin sanayisinin nükleer güç santralleri ile ilgili alışkanlı kazanması gerekir" ifadelerini kullandı. Bakan Yıldız, çözüm noktasında yılbaşını geçirmemek için çalıştıklarını sözlerine ekledi.