İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu İstanbulluları Hac yolculuğuna çıkarttı (Özel)

İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu, İstanbulluları müzikal bir dinleti ile Hac yolculuğuna çıkarttı. İslam geleneği olarak Emevi ve Abbasi dönemind

İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu, İstanbulluları müzikal bir dinleti ile Hac yolculuğuna çıkarttı. İslam geleneği olarak Emevi ve Abbasi döneminden itibaren Sultan Vahdettin'e kadar yaşatılan Sürre Alayı geleneği müzikal bir gösteriyle sanatseverlere yaşatıldı. Recep ayının 12. günü İstanbul'dan Mekke ve Medine'ye hediyeler götürmek ve Hac görevini yerine getirmek için yola çıkan Sürre Alayı geleneği Harbiye'de bulunan Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen konserle sanatseverlere görsel ve müzikal bir şölenle sunuldu. İstanbullular, Tarihi Türk Müziği Topluluğu tarafından icraa edilen müzik ve görsel sunumlarla Sürre Alayı'yla adeta Hac yolculuğuna çıkmış oldu.

Orkestra Şefi İhsan Özer, Sürre'nin bir rituel olduğunu ve müzikle birlikte ekrana yansıtacakları fotoğrafların birleşmesiyle seyircilere adeta bir Hac yolculuğu yaşattıklarını söyledi. Sürre'nin ne anlama geldiğini de anlatanan Özer, "İnsanlar Hac görevlerini yerine getirmek için İstanbul'dan yola çıkıyorlar. Recep ayının 12. Günü yolculuk başlıyor ve Hac zamanına kadar yolculuk devam ediyor. Sürre aslında para demek. İnsanların oraya para ya da eşya cinsinden hediyeler götürmek için çıktıkları bir yolculuk. Ramazan'ın 20'sinde Şam'da toplanılıyor. Osmanlı zamanında çok gelişmiş Vahdettin'e kadar sürmüş bir ritüel aslında. Seyircilere görsel öğelerle müzikle bu yolculuğu yaptıracağız. Çeşitli yazılar da kullanacağız, hiç bitmeyen bir müzik var. Nerede neler yaşandığını anlatcağız" dedi.

Faruk Bilal isimli sanatsever, konserin kendilerini adeta Hac yolculuğuna çıkartacağını söyledi. Bilal, "Surre ile ilgili ilahiler dinleyeceğiz ve onunla ilgili görüntüler izleyeceğiz. Padişahın Mekke ve Medine için gönderdiği hediyeleri götüren bir aydır. Daha evvel Ahmet Özhan'ın böylesi bir çalışması vardı" şeklinde konuştu. Mehmet Tan isimli bir başka sanatsever de gecede icraa edilecek eserlerle adeta Hac yolculuğuna çıkacaklarını söyledi.