Özbekistan da parlamenter sisteme geçiyor

Özbekistan da parlamenter sisteme geçmeye karar verdi. Konuyla ilgili açıklama, Özbekistan Parlamentosu'nun üst kanadı Senato ve alt kanadı Yasama Mec

Özbekistan da parlamenter sisteme geçmeye karar verdi. Konuyla ilgili açıklama, Özbekistan Parlamentosu'nun üst kanadı Senato ve alt kanadı Yasama Meclisi'nin bugün yapılan olağan ortak oturumunda konuşan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'dan geldi. Kerimov, Yasama Meclisi Başkanı Dilaram Taşmuhamedova ve Senato Başkanı İlgizar Sabirov ile birlikte salonda Özbekistan'da parlamenter sisteme geçmeye karar verdiklerini söyledi.

Kerimov'un her kes tarafından merakla beklenen sürpriz konuşması, yaklaşık üç saat sürdü. Konuşması sık sık alkışlanan Cumhurbaşkanı Kerimov hayata geçirecekleri yeni sistemin 1991'de ülke bağımsızlığının ilan edilişinin ardından kendilerine has modelle sarıldıkları 'demokratik devlet ve sivil toplum' oluşturma sürecinin yeni bir etabı olduğunu söyledi.

Aralarında Türkiye'nin Özbekistan Büyükelçisi Mehmet Sertaç Sönmezay'ın da olduğu çok sayıda diplomatın da dinlediği konuşmada Kerimov, ülke hayatında ilk defa deneyecekleri yeni sisteme 'evet' demeden çok detaylı araştırdıklarını anlattı. Kerimov, bunun önlerinde duran demokratikleşme sürenin tamamlanmasının önemli aşaması olduğuna dikkat çekti.

Ülke siyasi hayatının ilk defa böyle bir uygulamayla tanışacağını anımsatan Kerimov, şimdiki mevcut dört partiyi ise üstü kapalı şekilde eleştirdi. Kerimov, mevcut partileri pasif siyaset yapmakla suçladı. Kerimov, pasif partilerin yeni süreçteki siyasi arenada kendilerine yer bulamayacağına dikkat çekti. Kerimov öncelikle seçmenin iş yapmayan partilere veya parti adaylarına siyaset yolunu kapatacağını aktardı.

Yeni uygulamayla parlamentonun iki defe üst üste başbakanı seçememesi durumunda Cumhurbaşkanının, parlamentoyu dağıtma hakkı da geliyor. Kerimov, ülkede planlanan yeni demokratikleşme çalışmaları kapsamında, basın özgürlüğü, sivil toplum enstitülerinin açılması ve bunların daha faal durama gelmeleri, özelleştirme, hukuk, yargı, ekonomi ve seçim alanlarında ciddi liberalleşme çalışmalarının olacağını dile getirdi.

Kerimov'un yeni önerileri, ayrı yarı yapılan elektronik oylamada toplantıya katılan 148 milletvekili ve 95 senatörden destek aldı. Özbekistan tarihinde yeni bir çığır açan Cumhurbaşkanı Kerimov'un önerileri, iki meclis bünyesinde önce komiteler tarafından ele alınacak ve daha sonra genel kurula getirilerek yasalaşmaları sağlanılacak.

Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan milletvekili Gafur Muhamedov " Kerimov'un bugün yeni önerileri gelecek içindir. Halkımızın refah düzeyinin artırılması içindir. Bu, ülkemizin demokratikleşme ve sivil toplum oluşturma sürecine önemli katkı sağlayacak. "dedi.

Duygularını dile getiren Senatör Şekercan Hocaniyazova ise " Bu öneri, ülkemizin kalkınmasını amaçlamakta. Özellikle toplumun sivilleşmesi hedefinde yeni bir dönem oldu. Ülkemizin sivilleşme ve demokratikleşme hayatı daha da canlanacak. Ayrıca bu yeni öneri, halka kendi kendini yönetmesi ve idare etmesi imkanını sağlayacak." ifadelerini kullandı.

Parlamenter yönetim şekline Orta Asya'da ilk kez bu yıl Kırgızistan yapılan referandumla geçmişti.