Hacı Adayları, Cennetül Mualla'da Eshab-ı Kiram'ın Kabirlerini Ziyaret Ediyor

Mübarek topraklarına ulaşan milyonlarca hacı adayının, büyük bir bölümü Mekke-i Mükerreme'de Hz

Mübarek topraklarına ulaşan milyonlarca hacı adayının, büyük bir bölümü Mekke-i Mükerreme'de Hz.Muhammed'in arkadaşlarının (Eshab-ı Kiram) metfun bulunduğu Cennetül Mualla Kabristanı'nı ziyaret ediyor.
Daha önce 'Hacun' ve 'Malat' diye anılan mezarlık, Hz. Muhammed'in, "Ne güzel kabristan" sözlerinden sonra Cennetül Mualla ismini aldı. Hz. Muhammed'in eşi Hz. Hatice, dedesi Abdülmüttalip, Hz. Ebubekir'in kızı Esma, Müslümanların ilk Mekke Emiri Abdullah Bin Zübeyr, Fudayl bin İyad ve daha binlerce Eshab-ı Kiram, Harem-i Şerif'e 1 kilometre uzaklıktaki Cennetül Mualla'da yatıyor.
Hac için kutsal topraklara gelip, burada vefat edenler de kısa bir süre öncesine kadar buraya defnediliyorlardı. Aralarında Hz. Muhammed'in soyundan gelen seyitlerin de metfun bulunduğu kabristan, hacı adaylarının da feyiz almak ve bereketlenmek için uğradığı Mekke'deki en önemli ziyaretgahların başında yer alıyor.
Şu anda şehrin önde gelenlerinin dışında defin yapılmayan kabristanda daha önce türbe ve mezar taşları da bulunuyordu. Ancak Suudi yönetiminin Mekke'de söz sahibi olmasından sonra, mezar taşları Riyad'daki bir müzeye götürüldü ve önemli şahsiyetlerin Osmanlı zamanında yapılan güzel türbeleri de yıkıldı. Suudilerin mezarlara hürmet gösterilmemesi için bu düzenlemelerine rağmen, yüzbinlerce hacı her Zilhicce ayında bu mübarek mekanı adım adım ziyaret ederek, saatlerce gözyaşı döküyorlar. İkindi namazından
sonra ziyarete açılan kabristan, akşam ezanında kapatılıyor.