Başbakan Erdoğan, G20 Zirvesi'ni Değerlendirdi

G20 Zirvesi kapsamında Güney Kore'nin başkenti Seul'de bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tamamlanan zirvenin ekonomi açısından önemini anlattı.

Erdoğan, "Türkiye olarak sergilediğimiz işbirliği ruhunu aynı kararlılıkla sürdürmemiz, küresel ekonominin sıhhati açısından hayati önem arzetmektedir. Zira gelişmekte olan bir ülke olarak Türkiye, bu konumunu da yerine getirmektedir" dedi. Tamamlanan Seul zirvesinin işbirliğinin devamı açısından büyük önem taşıdığını belirten Erdoğan, dünyayı krize iten nedenler arasında küresel ekonomideki dengesizliklerin yattığını ifade etti.
Erdoğan, "Bu dengesizlikler, tüm dünyada toparlanma eğilimlerinin güçlendiği sırada, tıpkı kriz öncesi dönemde gibi artış eğilimine girmiştir. Dengesizliklerin azaltılması kapsamında, özellikle kurların piyasalar tarafından belirlendiği daha esnek kur rejimine geçileceği ve rekabetçi müdahalelerden uzak durulacağı hususunda anlaşma sağlanmıştır. Gelişmiş ülkeler döviz kurlarındaki dalgalanmalara karşı daha dikkatli olacaklarını da taahhüt etmişlerdir" şeklinde konuştu.
G20 olarak, karşılıklı değerlendirme sürecine 2011 yılında da devam etme kararı aldıklarını belirten Erdoğan, dış dengesizliklerin temel nedenlerini değerlendirmek üzere bir çalışmayı da başlatacaklarını söyledi.
Erdoğan, "Toplantıda, IMF reformu çalışmalarını da değerlendirdik. IMF'de kısa bir süre önce kapsamlı bir kota ve yönetim reformu kararı alındı. Bu kararın biran önce hayata geçirilmesi gerektiğini ve reform çalışmalarına devam edilmesinin önemini yerine getirdik" ifadelerini kullandı.
Toplantıda üzerinde durdukları diğer bir hususun da finansal sektör kuruluşlarının içinde bulunduğu sıkıntılar olarak açıklayan Başbakan Erdoğan, "Sağlam bir finansal sistem ülkelerin kaynaklarını verimli kullanmalarına ve artırmaların yardımcı olurken, bozuk ve yeterince gözetleyemediğimiz bir finansal sistem, ülkeleri ve küresel ekonomiyi ciddi krizlere sokabilmektedir" dedi.
Zirvede enerji başlığı altında fosit yakıt teşvikleri, fiyat dalgalanmaları ve Türkiye olarak eşbaşkanı olduğumuz küresel deniz çevresini koruma çalışmalarına ilişkin ilerlemeler de gündeme gelmiştir.
Zirve kapsamında yaptığı ikili görüşmelere değinen Erdoğan, "Bütün bu görüşmelerde Türkiye ile olan ikili ilişkilerini, bölgesel konuları, uluslararası konuları ayrıca görüşme fırsatını bulduk. Bunları değerlendirme imkanını yakaladık. Yarın sabah da Güney Kore Cumhurbaşkanı ile kahvaltımız olacak. Bu, bir çalışma kahvaltısı şeklinde geçecek" diyerek yarınki temasları hakkında da bilgi verdi.