Manyas Bölgesinde Pancar Alımları Sürüyor

Balıkesir'in Manyas, Gönen ilçeleriyle Aksakal beldesinde çiftçilerden pancar alımları sürüyor.

Manyas Bölgesinde Pancar Alımları Sürüyor
1990'lı yıllarda 25-30 bin dekar pancar ekiminin yapıldığı Manyas'ta, üreticinin pancar fiyatlarını az bulması nedeni ile birlikte önce domates daha sonra ise çeltik ekimine ağırlık vermesi sonucu pancar ekim alanı daraldı. Halen Manyas pancar bölge şefliğine bağlı olarak ilçede 1110 dekar,Gönen ilçesinde 995 dekar, Bandırma ilçesine bağlı Aksakal alım merkezinde ise 195 dekar pancar ekimi yapıldığı belirtildi.
Tarımda artan girdi maliyetleri karşısında pancar fiyatlarının yıllardan beri farklanmadığını söyleyen Bursa-Balıkesir Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkan Yardımcısı ve Manyas Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Danç, "Pancarda dekar başına ortalama verim altı ton civarında gerçekleşiyor. Üreticiye ise pancardaki polar (şeker) oranına göre ödeme yapılıyor. Ortalama pancar fiyatları şu anda 11,8 kuruş olarak açıklandı. Bu fiyatta çiftçimizi tatmin etmiyor. Çiftçimiz ister istemez değişik ürün ekimini tercih ediyor. Bizim yöremizde de genellikle pancarlar düşük polarlı olduğu için alım fiyatlarıda düşük oluyor. Ben pancar alım fiyatlarının çiftçimizin emeğinin karşılığını alabilecek seviyelere getirilmesini ve bu şekilde ekim alanının arttırılması taraftarıyım" dedi.
Manyas, Gönen ve Aksakal pancar alım merkezlerinde alımların Kasım ayının ilk haftasının sonuna kadar devam edeceği belirtiliyor. Pancar sökücüleri günde 10-12 ton arası pancarı söktükleri ve ton başına 10-12 lira ücret aldıklarını söylüyorlar. Ailesi ile birlikte pancar söken ilçeye bağlı Kalebayır Köyünden Seyfettin ve Muzaffer Özdemir kardeşler işlerinin zorluğundan ancak aldıkları ücretin yetersiz olduğunu savundular.