'Çocuk Suçlu Doğmuyor, Suça İtiliyor'

Isparta Barosu avukatlarından Egemen Tanyıldız, çocukların suçlu doğmadığını, suça sürüklendiğini belirtti.

'Çocuk Suçlu Doğmuyor, Suça İtiliyor'
Isparta Barosu ile Isparta Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü'nün işbirliği ile hizmet içi eğitim kapsamında, Çocuk Şube Müdürlüğü'nde 'Çocuk Hukuku' konulu seminer düzenlendi. Çocuk Şube Müdürlüğü'ndeki görevli polis memurlarına hitap eden Isparta Barosu Avukatı Egemen Tanyıldız, çocukların doğuştan suçlu olmadığını, suça sürüklendiğini belirtti. Tanyıldız, sosyal çevre, aile yapısı, şiddet içerikli yayınlar ve yoksulluğun suç işleme konusunda belirleyici etkenler olduğunu, Çocuk Hakları'nın sadece anayasa ve yasalarla güvence altına alınmadığını belirterek, "Türkiye'nin de taraf olduğu uluslar arası pek çok sözleşme ve anlaşma ile çocuk hakları güçlendirilmiştir" dedi.
Bunun yanı sıra çocukların yakalanması, gözaltına alınması ve ifade alınması konusunda bilgiler aktaran Tanyıldız, "18 yaşından küçük kişilerin ifade alımı sırasında müdafii yani avukat bulundurma zorunluluğu vardır. Çocuk, avukat istemese dahi bu durum yasal bir zorunluluktur. Ayrıca çocuğun kendini ifade etmesinde zorluk yaşadığı tespit edilirse bir sosyal hizmet uzmanından da yararlanılmalıdır. Çocukların ifadesinin bitiminin ardından adliyeye veya adliyeden cezaevine nakli sırasında çocuklara kelepçe zincir ve benzeri teçhizat takılamaz. Bunun tek istisnası çocuğun kendine veya bir başkasına zarar verme haliyle ciddi kaçma şüphesi bulunması durumudur" diye konuştu.
Suçluların tespit edilebilmesi için yapılan teşhis işlemindeki prosedürle ilgili olarak ise Egemen Tanyıldız şunları söyledi:
"Teşhis yapılmasından önce şüphelinin özelliklerinin tutanağa geçirilmesi gereklidir. Ardından şüphelinin de içerisinde olduğu ve şüpheli ile benzer fiziksel özelliklere sahip birden fazla kişi arasından teşhis işlemi yaptırılır. Teşhis işlemi yasa gereği en az 2 kere yapılmalıdır."
Avukat Egemen Tanyıldız, asıl olanın çocukların cezalandırılmasının değil, suçtan uzak tutulmasının gerektiğini kaydetti.