İsrail gazetesi: Artan Türk-Çin ilişkileri ABD ve İsrail'i rahatsız ediyor

Son yıllarda Türkiye'nin İran'ın yanı sıra Çin'le artan askeri ilişkilerinin İsrail ve ABD'de rahatsızlık meydana getirdiği öne sürülüyor. Haaretz gaz

Son yıllarda Türkiye'nin İran'ın yanı sıra Çin'le artan askeri ilişkilerinin İsrail ve ABD'de rahatsızlık meydana getirdiği öne sürülüyor. Haaretz gazetesi ABD ve İsrail'in Türkiye'nin son açılımlarını çok yakından izlediklerini de iddia ediyor.

Türkiye, İsrail ile tüm tatbikatlarını askıya alırken, geçtiğimiz hafta da Çin'le ortak hava tatbikatı düzenlemişti. Türkiye son yıllarda İsrail ile askeri ilişkilerini üst düzeye çıkarmış, İsrail hava kuvvetlerinin Türk hava sahasını kullanarak tatbikat yapmalarına da olanak sağlamıştı.

Ancak 2008 yılı sonunda başlayan Gazze saldırıları sonrası Türk- İsrail ilişkileri hızla değişmiş, Türkiye, İsrail savaş uçaklarının Türk hava sahasını kullanarak başka ülkelere gitmelerine daha izin vermemeye başlamıştı.

Türkiye geçtiğimiz yıl, her yıl düzenlenen Anadolu Kartalı tatbikatından İsrail'i dışlamıştı. Bunun üzerine ABD ve bazı NATO ülkeleri de bu tatbikata katılmaktan vazgeçmişti. İsrail gazetesi, daha önce yapılan ve İsrail'in de katıldığı tatbikatların dünya kamuoyuna açık olduğunu ancak Çin'in SU-27 uçaklarıyla yer aldığı tatbikatın gizlilik kuralları için gerçekleştirildiğini öne sürüyor.

Son yıllarda artan ekonomik gücüyle orantılı olarak askeri alanda da büyük bir değişim yaşayan Çin'in sınırları dışına çıkarak binlerce kilometre uzaklardaki ülkelerle bu tür manevralar yapması Batı tarafından endişe ile karşılanıyor. Uzay sanayine büyük bir önem veren Çin aynı şekilde füze teknolojisinden elektronik savaşa pek çok alanda hızlı bir gelişim kaydediyor.

Batılı kaynaklar, Çin'in siber savaş yeteneğini artırmak için 60 binden fazla hacker çalıştırdığını da öne sürüyor. Habere göre Obama yönetimi, Türkiye'nin İran'la gerçekleştirdiği askeri işbirliğini protesto ettiğini de iddia ediyor. Habere göre Çin, savaş uçaklarını Pakistan ve İran üzerinden Türkiye'ye gönderdi.

Son yıllarda İran'la askeri ve ekonomik ilişkilerini hızla güçlendiren Çin bu ülkeye C-802 füzeleri satıyor. İsrail bu füzelerin 2. Lübnan Savaşı sırasında Hizbullah tarafından İsrail gemilerine karşı kullanıldığını öne sürüyor. Çin, Pakistan'ın ise soğuk savaş döneminden beri stratejik müttefiki.

Türkiye ve Çin havadan havaya ortak füze sistemleri geliştirirken, gazeteye göre iki ülke İran'da da ortak petrol boru hattı projeleri üzerinde çalışıyor.

Birkaç ay önce, Doğu Türkistan'da yaşanan olaylar yüzünden karşı karşıya gelen Türkiye ve Çin'in artan askeri ve ticari ilişkilerinin dünya dengelerinde önemli değişimlere sebep olabileceği belirtiliyor.