Türkiye'deki ilk Ultra Maraton Fethiye'deki tarihi Likya Yolu'nda koşulacak

Dünya üzerinde çok sayıda takipçisi bulunan, dayanıklılığın ön planda olduğu 'Ultra Maratonlara' ilk kez Türkiye'den bir parkur eklendi. Kültür ve Tur

Dünya üzerinde çok sayıda takipçisi bulunan, dayanıklılığın ön planda olduğu 'Ultra Maratonlara' ilk kez Türkiye'den bir parkur eklendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen organizasyon 9-17 Ekim 2010 tarihleri arasında Muğla'nın Fethiye ilçesinde bulunan tarihi LİKYA YOLU'nda gerçekleştirilecek.

3 bin yıllık geçmişe sahip tarihi LİKYA YOLU, dünya çapında bir organizasyona ev sahipliği yapacak. Üzerinde tarihi kalıntılar, antik şehirler, kaleler ve amfi tiyatrolar bulunan Likya Yolu'nda Yunanistan, Çin, Fas ve Avustralya gibi ülkelerin bulunduğu dünyanın birçok farklı yerinde düzenli olarak gerçekleştirilen ultra maraton gerçekleştirilecek.

Her yıl yaklaşık 70 bin lisanslı ve lisanssız yarışçının katıldığı organizasyonun Türkiye'deki ilk örneği olan Likya Yolu Ultra Maratonu ile dünyanın çeşitli yerlerinden sporcuları ağırlanacak. 9 Ekim 2010 Cumartesi günü toplanılarak 11 Ekim pazartesi günü Fethiye'den koşulmaya başlanacak olan maraton, 17 Ekim tarihinde Antalya'nın Kemer ilçesinde son bulacak. Etapların uzunluğu her gün için farklılık göstermekle birlikte, yarışmacılar her etap için belirlenen süreyi aşmadan, bir sonraki hedef noktasına ulaşmaya çalışacak.

Su ve çadır desteği organizasyon tarafından karşılanacak olan katılımcılar yaklaşık 240 kilometre boyunca yiyeceklerini sırt çantalarında taşıyacak. Bu hedef noktaları arasında da, koşuculara su ve gerekli hallerde tıbbi yardım sağlamak amacıyla, 10 kilometre aralıklarla kontrol noktaları kurulacak.

Likya Maratonu hakkında bilgi veren organizasyon yetkilisi Şulecan Dalbudak Toközlü, Likya Yolu Maratonu'nun yarış danışmanlığını çeşitli ülkelerde ultra maraton koşmuş Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Metabolizma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Damcı'nın yapacağını bildirdi. Likya Yolu Maratonu'nun gücünün sınırlarını zorlamaya odaklanmış ultra maratonculara sunduğu çetin parkurlarla dikkat çektiğini kaydeden Toközlü, şöyle konuştu;

"Belirlenen rota, deniz seviyesi ile 800 metrelik dağlık bölgeler arasında iniş çıkışlar içeriyor. Kumsal, toprak yol, kayalık patikalar, iğne yapraklarının kayganlaştırdığı ormanlık araziler ve dik yamaçlar gibi birbirinden oldukça farklı zemin koşullarında Ege'nin ve tarihin doğal zenginlikleri üzerinde gerçekleşecek maratonun zorluk düzeyi de oldukça yüksek. Likya Yolu Maratonu'nun gerçekleşeceği parkur, çeşitli kaynaklarca dünyanın en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotasından biri olarak gösteriliyor."

LİKYA YOLU

Tarihi Likya Yolu'nun kökleri M.Ö. 4. yüzyılda bölgede yaşayan Likya Uygarlığı'na kadar uzanıyor. Likya Yolu'nu yeniden gün yüzüne çıkarma ve bir yürüyüş parkuru haline getirme projesi ise 1999 yılında İngiliz asıllı Türk vatandaşı Kate Clow tarafından hayata geçiriliyor. Fethiye'den başlayıp Antalya'da son bulan ve 23 etaptan oluşan 509 km'lik bir yürüyüş parkuruna dönüşmüş haliyle yeniden hayat buluyor.