TBMM İnsan Hakları Komisyonu, 12 Eylül mağduru ülkücüler için harekete geçiyor

Meclis İnsan Hakları Komisyonu, 12 Eylül döneminin ardından haksız olarak cezalandırılan ve halen çeşitli cezaevlerinde yatmakta olan Ülkücüler için h

Meclis İnsan Hakları Komisyonu, 12 Eylül döneminin ardından haksız olarak cezalandırılan ve halen çeşitli cezaevlerinde yatmakta olan Ülkücüler için harekete geçiyor. O dönemde hakim ve savcıların baskı altında kararlar verdiğini hatırlatan Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, bu haksızlığın giderilmesi için çalışma başlatacaklarını söyledi.

BBP Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çayır başkanlığındaki bir heyet, bugün TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül'ü ziyaret etti. Heyet adına konuşan Çayır, 12 Eylül darbesinin yaptırım ve sonuçları ile toplumda büyük kanamalara, haksızlıklara sebep olduğunu hatırlattı. Çayır, özellikle 12 Eylül darbesi sürecinde faaliyet gösteren sıkıyönetim mahkemelerinin verdiği kararların adaletsiz olduğunu, Ülkücülerin bir kısmının her eylemden ayrı ayrı ceza aldığını, 10 eylemde bulunmuş bir solcuya ise tek bir eylemden suç işlemiş gibi ceza verildiğine dikkat çekti.

ÜSKÜL: KARARLAR BASKIYLA ALINDI

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül ise 12 Eylül'de yapılan halkoylamasında anayasa değişikliğinin, 12 Eylül döneminde yaşanan haksız ve hukuksuz uygulamaların ve sorunların çözümü için imkan sağladığını söyledi. Üskül, anayasa değişikliğinin bu konularda olumlu gelişmeler ortaya çıkartacağını da belirtti.

12 Eylül döneminde adil yargılanma hakkının tam olarak sağlanamadığına işaret eden Üskül, "O dönemde yargının büyük baskı altında kaldığını biliyoruz." dedi. Bu kapsamda yargıya büyük görevler düştüğünü anlatan Üskül, Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu olarak sorunların çözümü için katkıda bulunacaklarını kaydetti.