Nobel fizik ödülü sahibini buldu

İşte Nobel fizik ödülünün yeni sahibi...


İşte Nobel fizik ödülünün yeni sahibi...
 
Nobel fizik ödülü, Hollandalı Andre Geim ve Rus kökenli İngiliz vatandaşı Konstantin Novoselov'a verildi.

Nobel Fizik Ödülü Rus kökenli Hollanda vatandaşı Andre Geim ile Rusya ve İngiltere vatandaşlığı bulunan Konstantin Novoselov'a verildi. İsveç Bilimler Akademisinden yapılan açıklamada, bilim adamlarının süper ince karbon maddesi ile ilgili çalışmalarından dolayı ödüle layık görüldükleri belirtildi.
FİZİKÇİLER ÖDÜLÜ DUYUNCA ŞAŞIRDI

Ödüllerin duyurulmasından sonra, ödüllerin açıklandığı ve Nobel Komitesinin bulunduğu salona telefonla bağlanan Andre Geim, kendisine Nobel ödülü kazandığı haberi verildiğinde çok şaşırdığını anlattı. Ödülü beklemediğini kaydeden Geim, bu yıl Nobel ödülünün astrofizik alanındaki çalışmalara verilmesini beklediğini itiraf etti.

Bu yılki Nobel Fizik Ödülünü Geim ile paylaşan Konstantin Novoselov da bu ödülü almayı beklemediğini ve öğrendiğinde çok şaşırdığını söyledi.

2010 yılı Nobel Fizik Ödülünü alan 51 yaşındaki Geim Rus kökenli olmasına karşın Hollanda vatandaşlığına geçmiş, 36 yaşındaki Novoselov ise İngiltere ve Rusya vatandaşlıklarına sahip. Her ikisi de Rusya doğumlu olan bilimadamları, kariyerlerine doğdukları ülkede başladılar.

Nobel Fizik Ödülünü kazanan Geim ve Novoselov'a 10 milyon İsveç Kronu (yaklaşık 1,5 milyon dolar) verilecek.

NOBEL ÖDÜLÜ NEDİR?

Dünyanın en prestijli ödüllerinden olan ve her yıl verilen Nobel ödülü ilk defa dinamiti icat eden İsveçli bilim adamı Alfred Nobel tarafından 1895 yılında ihdas edildi.

1901 yılından itibaren verilmeye başlanan Nobel ödülleri fizik, kimya, tıp, edebiyat ve barış dalında veriliyordu. 1968 yılında da İsveç Merkez Bankası Riksbank tarafından da Ekonomi dalında da ödül verilmeye başlandı. Ancak bu ödül gerçek bir Nobel ödülü olarak kabul edilmiyor. Dünyanın en prestijli ödüllerinden kabul edilen bu ödülü kazanan kişilere bir madalya, diploma ve para ödülü veriliyor. Bu yıl için para ödülünün miktarının 10 milyon Kron, yaklaşık 1 milyon dolar olduğu belirtiliyor. En çok ödül alan ülkeler olarak bu güne kadar edebiyat dalında 13 ödül alan Fransa ve doğa bilimleri dallarında toplam 235 ödül alan ABD dikkati çekiyor. 

Dün tıp ödülününün sahibi belli olmuştu. 84 yaşındaki İngiliz doktor Robert Edwards tüp bebek çalışmaları nedeniyle ödüle layık görüldü. Yarın da kimya ödülünün sahibi belli olacak.

İNGİLTERE NOBEL'E DOYMUYOR

İngiltere, "tüp bebek yönteminin mucidi" olarak bilinen Profesör Robert Edwards'ın Nobel tıp ödülüne ve Rus kökenli İngiliz vatandaşı Konstantin Novoselov'un Nobel fizik ödülüne layık görülmesiyle, toplam 119 Nobel ödülüne sahip oldu.

Fen bilimlerinde 20'den fazla Nobel ödülü alan İngiltere, geçen yıl da Fizik, Kimya ve Fizyoloji dallarında Nobel ödülleri kazanmıştı. Sadece İngiliz değil, Hint, Çin, Güney Afrika, Rus kökenli bilimadamları ve yazarların da bu ülkede yaptıkları çalışmalarla, İngiltere ABD'den sonra en fazla Nobel ödülüne sahip ülkeler arasında ikinci sırada yer alıyor.

85 yaşındaki bilimadamı ve Profesör Robert Edwards'ın Nobel tıp ödülüne layık görülmesi İngiltere'de memnuniyetle karşılanırken, İngiltere'nin Üniversitelerden ve Bilimden Sorumlu Bakanı David Willetts, "Edwards'ın çalışmalarının modern bilim için bir dönüm noktası olduğunu" bildirdi.

Dünyada en çok satan 20 tıbbi üründen 5'i İngiltere'de geliştirilirken, Avrupa'daki biyolojik kökenli tıbbi maddelerin klinik deneylerinin yüzde 35'i yine bu ülkede yapılıyor.

Nobel ödülü, 1901 yılından bu yana veriliyor. Türkiye'den, yazar Orhan Pamuk 2006 yılında Nobel Edebiyat ödülünü almıştı. Nobel ödülü her yıl, fizik, kimya, tıp, edebiyat ve barış dallarında başarılı olan bilimadamları ve yazarlara, İsveç'in başkenti Stockholm'de bulunan Nobel Vakfı tarafından veriliyor.