Dışişleri Bakanı Davutoğlu Ve Eşi Pakistan'a Yardım Gecesi Düzenledi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk çocukları nasıl güven içinde okullarına gidiyorsa, Pakistanlı çocukların okullarına güven içinde gitmeleri için elden gelen her türlü yardımı yapmanın bir borç olduğunu belirtti

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk çocukları nasıl güven içinde okullarına gidiyorsa, Pakistanlı çocukların okullarına güven içinde gitmeleri için elden gelen her türlü yardımı yapmanın bir borç olduğunu belirtti.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu tarafından Pakistan için yardım yemeği verildi. Yemeğe, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan, yerli ve yabancı misyon şefleri katıldı. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Pakistan'daki felakete sessiz kalamayacaklarını, bu görevi yerine getirmek için bekleyemeyeceklerini belirterek, 132 bin kilometrelik
alanın su altında olduğunu ve bunun Benelux ülkelerinden daha büyük bir alan olduğunu söyledi. 20 milyon insanın Pakistan'daki felaketten etkilendiğini söyleyen Davutoğlu, Ankara ve İstanbul'un toplamı kadar insanın okulsuz, hastanesiz, yolsuz olduğunu belirtti.
Davutoğlu, Pakistan böyle bir manzara karşısında kalmışken, Türkiye'nin sessiz kalamayacağını yineleyerek, bir Pakistanlı çocuğun fotoğrafını örnek vererek Pakistan'daki felaketi katılanların anlamasını istedi. Davutoğlu, "Bu facia yaşanır yaşanmaz, hükümetimiz, milletimiz harekete geçti. Başbakanımızın inisiyatifiyle bir kampanya başlatıldı" şeklinde konuştu.
Pakistan için yapılan kampanyada toplanan yardımın 130 milyon doları geçtiğini belirten Dışişleri Bakanı Davutoğlu, diğer yardım kuruluşları ile birlikte bu rakamın 200 milyon doları aştığını düşündüklerini kaydetti.
Davutoğlu, kampanyanın halkın en geniş katılımla desteklediği kampanya olduğunu belirtti. Davutoğlu, Türk Dışişleri Bakanı olarak bir milyon insanın yaşadığı kampı ziyaret etmek istediğini belirterek, yetkililerin güvenlik nedeniyle gitmelerinin çok zor olduğunu söylediklerini ifade etti. Davutoğlu, "Eğer Pakistanlı kardeşlerimiz güvenlik içinde değilse ve orada bir güvenlik problemi varsa, bunu en önce Türk Dışişleri Bakanı hissetmeli. Cumhurbaşkanı'ndan aldığımız özel bir izinle, özel bir konvoyla
çatışma bölgesine gittik. Orada gördüğümüz coşkuyu anlatamam" ifadelerini kullandı.
Davutoğlu, Türk çocukları nasıl güven içinde okullarına gidiyorsa, Pakistanlı çocukların okullarına güven içinde gitmeleri için elimizden gelen her türlü yardımı yapmak bir borç olduğunu belirterek, Pakistan nasıl hissederek yaptıysa kendilerinin de o hisle hareket ederek yapacaklarını dile getirdi. Bütün yurt dışı temsilciliklerinde de kampanya başlatıldığını belirten Davutoğlu, dışişleri mensupları ve yakınlarından 2 milyon Türk lirası toplandığını söyledi. Özellikle Gümülcine Başkonsolosluğu'nu ve
soydaşları tebrik eden Davutoğlu, yaklaşık 500 bin dolar olduğunu belirtti.
BM'nin Pakistan Özel Temsilcisi Engin Soysal'ın bu göreve 3 gün içinde atandığını, bunun normal koşullarda mümkün olmadığını aktaran Davutoğlu, "Bu Türkiye'ye ve Soysal'a duyulan güvenden kaynaklanıyor. Pakistan'a hizmet etmek Türkiye'ye hizmet etmektir, hiçbir farkı yoktur. Pakistan Zindabad, Daima Pakistan" dedi.
Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Pakistan'da insanlık dramının yaşandığını belirterek, gittikleri zaman felaketin devam ettiğini söyledi ve ayni ve nakdi her türlü yardıma ihtiyaç olduğunu ifade etti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise iş dünyasının muhasebe yapması gerektiğini söyleyerek, felaketi gönülden hissetmek lazım geldiğini belirtti.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 2 sahra hastanesini felaket bölgesine gönderdiklerini ve gecenin yardımlara vesile olmasını diledi.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, desteklerle kendilerini emniyette hissedebileceklerini söyledi.
Pakistan Büyükelçisi Tarık Azizuddin de Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'na "ne kadar teşekkür edilse az olduğunu" belirtti.
Azizuddin, Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Devlet Bakanları Selma Aliye Kavaf ve Egemen Bağış'ın ziyaretlerinden memnun olduklarını dile getirirken, Başbakan'ın Pakistan insanına hitap ederek onları rahatlatmasını ve ziyaretlerini de beklediklerini söyledi.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki Moon, Pakistan'daki felaketi 'yavaş ilerleyen tsunami'ye benzettiğini söyleyen Azizuddin, Pakistan'da yaşanan felaketin boyutlarının 2004 Güneydoğu Asya tsunamisi, 2005 Kuzey Pakistan depremi ve 2010 Haiti depreminden daha büyük bir felaket olduğunu ifade etti.
Yemekten önce, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, Pakistan'daki sel felaketinin ardından bölgede çekilen fotoğraflardan oluşan sergiyi gezdi.
(AUÖ-EA-Y)