'18 Milyon Tl Hibeden En İyi Şekilde Faydalanmalıyız'

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından açılan Küçük Ölçekli Alt Yapı Geliştirme, Kültürel Turisttik Değerleri ve Ekolojik Dengeleri Koruma ve İyileştirme Mali Destek Programı'nın tanıtımı amacıyla İl Özel idaresi Eğitim ve Kültür Salonu'nda toplantı düzenlendi

'18 Milyon Tl Hibeden En İyi Şekilde Faydalanmalıyız'
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından açılan Küçük Ölçekli Alt Yapı Geliştirme, Kültürel Turisttik Değerleri ve Ekolojik Dengeleri Koruma ve İyileştirme Mali Destek Programı'nın tanıtımı amacıyla İl Özel idaresi Eğitim ve Kültür Salonu'nda toplantı düzenlendi.
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından yürütülmekte olan Küçük Ölçekli Altyapı Geliştirme, Kültürel, Turistik Değerleri ve Ekolojik Dengeleri Koruma ve İyileştirme Mali Destek Programı'na ilişkin gerçekleşen tanıtım toplantısı İl Özel İdare Genel Sekreteri Aslan Karanfil'in katılımıyla başladı. Samsun Valiliği'nin, AB Hibe programlarını Samsun'da sorun ve ihtiyaç alanlarında sağlayacağı katkının önemini iyi değerlendirerek bu süreçten en etkin bir şekilde yararlanma anlayışını kurumsal düzeye taşıdığını ifade eden İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Aslan Karanfil, 2005 yılından bugüne ciddi hibe çalışmalarına imza atıldığını söyledi. Bu toplantıyı program kapsamında hazırlanabilecek projelerin sağlıklı belirlenmesi, tüm taraflarıyla birlikte hazırlanmasına altlık oluşturması amacıyla düzenlendiklerini ifade eden Aslan Karanfil, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından "Küçük Ölçekli Altyapı Geliştirme, Kültürel, Turistik Değerleri ve Ekolojik Dengeleri Koruma ve İyileştirme Mali Destek Programı" çerçevesinde 18 milyon TL'lik hibe açıldığını bildirerek, bu hibeden Samsun adına en çok nasıl ve ne kadar faydalanabilinirin çabası içinde olduklarının altını çizdi.
"Bu toplantıyla da amacımız ilimiz adına nasıl çalışmalar yapabilirizi, ne gibi projeler sunabilirizi paylaşarak, 18 milyon TL hibeden yararlanabildiğimiz kadar fazla miktarda nasıl yararlanabileceğimizi konuşmak" diyen Karanfil, "OKA bizim açımızdan fon veren bir kurum. İlimizde faaliyet göstermesi de bizim için bir şans. Bu anlamda projelerimizi çok iyi yazmamız ve bu hibeden en iyi şekilde yararlanmamız gerekiyor" dedi.
Bu zamana kadar Samsun İl Özel İdaresi olarak da AB Hibe programlarından ciddi fon elde ettiklerinin de altını çizen Karanfil, bu çalışmaları şöyle sıraladı:
"İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı Hayat Boyu Öğrenmenin Desteklenmesi Hibe Programı kapsamında ilimizden sunulan projelerden 2 tanesi hibe almaya hak kazanmış. Bu program kapsamında uygulanmaya başlanan bu iki projenin toplam bütçesi ise 248 bin 91 euro olup hibe miktarı 210 bin 78 eurodur. Yine Kadın İstihdamının Desteklenmesi Hibe Programı kapsamında ilimizden sunulan projelerden 9 tanesi hibe almaya hak kazanmıştır. Bu program kapsamında uygulanmaya başlayan bu 9 projenin toplam bütçesi 1 milyon 247 bin 245 euro olup hibe miktarı 1 milyon 60 bin 158 eurodur. Aynı şekilde gene insan kaynakları operasyonel programı kapsamında Kayıtlı İstihdamın Teşviki kapsamında ilimizden 7 proje uygulamaya başlanmıştır. Toplam bütçesi 1 milyon 774 bin 729 euro olan bu 7 projeyle ilimize kazandırılacak hibe miktarı 1 milyon 508 bin 520 avrodur."
Karanfil, İl Özel İdaresi'nin başvuru sahibi olduğu; "Eğitime Bir Destek Geleceğe Bin Işık" projesi kapsamında 145 bin euro, "Lojistikle Eğitiliyoruz" projesi kapsamında 224 bin euro "Ekolojik Oyuncak" projesi kapsamında 220 bin euro alındığını ve proje ortağı olarak da "Zembil Örücülüğü" kapsamında 150 bin euro, "Tekstil Sektöründe İnsan Kaynakları Eğitimi" kapsamında 142 bin euro olmak üzere toplamda yaklaşık 900 bin euroluk projenin kabul edildiği bilgisini vererek bu miktarların yüzde 90'ının hibe olduğunu sözlerine ekledi.
Toplantıda, OKA Genel Sekreteri Mevlut Özen de kalkınma ajansları ile ilgili genel bilgi vererek, mali destek programının amaçları, öncelikleri, öncelikli sektörleri, destek tutarı, uygunluk kriterleri, başvuru şekli ve yapılacak işlemler, bilgi edinme yolları ve bilgilendirme ile eğitim programı takvimi anlattı.
Toplantıya, tüm kamu kurum ve kuruluşlarından, sivil toplum örgütlerinden proje hazırlamayı düşünen temsilciler katıldı.