Direnişçi kadın aday Brezilya liderliğine oynuyor

Dünyanın en kalabalık 4. ülkesi Brezilya, devlet başkanlığı ve genel seçimler için sandık başında. Halk, Devlet Başkanı Lula da Silva'nın halefini belirleyecek. Bu seçimleri ilginç kılan ise, devlet başkanı seçilmesi beklenen Dilma Roussef. Lula da Silva'nın yerine aday gösterdiği Roussef, aynı zamanda eski bir gerilla lideri. Hem ülkesinde he...

Dünyanın en kalabalık 4. ülkesi Brezilya, devlet başkanlığı ve genel seçimler için sandık başında. Halk, Devlet Başkanı Lula da Silva'nın halefini belirleyecek. Bu seçimleri ilginç kılan ise, devlet başkanı seçilmesi beklenen Dilma Roussef. Lula da Silva'nın yerine aday gösterdiği Roussef, aynı zamanda eski bir gerilla lideri. Hem ülkesinde hem de kamuoyunda askeri diktatörlüğe karşı direnişin başını çeken kadın olarak tanınıyor. Batı destekli askeri diktatörlüğe karşı direnişin liderlerinden biriydi.

1964-85 yılları arasında yakalanıp hapse atılmış, işkence görmüştü.

Palmares silahlı devrimci öncü kuvvetleri saflarındandı. Silah kullanmayı, polisle çatışmayı ve gerilla taktiklerini biliyordu; en çok da sendikacılara Marksizmi öğretmeyi seviyordu.

O, şimdi Brezilya Devlet Başkanı adayı. Adı Dilma Roussef.

Roussef 63 yaşında. Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, halefi olması için onu aday gösterdi. Anketler, başkanlık seçiminde yüzde 50 oranında oy alıp rakibine 20 puan fark atar diyor.

Sandık da böyle derse, sadece Brezilya'nın değil, dünyanın ilk kadın eski gerilla lideri devlet başkanı olacak. Üstelik belki de dünyanın en güçlü kadın lideri haline gelecek.

Mazisinden utanmıyor

Rousseff, tıpkı Urugay devlet başkanlığına seçilmiş eski gerilla lideri Jose Mujica gibi mazisinden utanmıyor, o zamanlar dünyayı değiştirmek istediğini gururla söylüyor.

Zaten siyasetteki yükselişi de diktatörlüğün yıkılmasının hemen ardından başladı. 1986'da bir yerel yönetimde önce maliye bakanı ardından enerji bakanı oldu.

2000'de de sendikacı kökenli Lula da Silva'nın partisine katıldı. 2003'te Lula'nın enerji bakanı, 2005'te partinin genel sekreteri oldu.

Yemin töreninde, Latin Amerika'nın solcu liderler kuşağının tam takım yer alması bekleniyor.