Türkiye, Nijerya'ya seramik, Kamerun'a lunapark sattı
100'ü Batı Afrikalı olmak üzere 300 işadamının ikili iş görüşmeleri için katıldığı Türkiye – Afrika Dış Ticaret Köprüsü yüzlerce görüşmeye sahne oldu.
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Batı Afrika'dan 100 işadamını Türkiye – Afrika Dış Ticaret Köprüsü - 6 organizasyonunda buluşturdu. Nijerya, Kamerun, Gana, Gabon ve Togo ülkelerinden gelen Afrikalı yatırımcılar, 200 Türk yatırımcı ile ikili görüşmelerde bulundu. Yapılan temasların nihayetinde Nijeryalı bir firma bir konteynır musluk batarya, bir konteynır PPRC boru sistemleri ve bir konteynır da seramik, granit ve mermer satışı konusunda anlaşma imzaladı. Bunun yanı sıra Nijerya'ya su tesisatı, inşaat malzemesi, Kamerun'a su borusu ve lunapark, Togo'ya çimento, inşaat malzemesi, takım elbise ve ayakkabı, Gana'ya ise su arıtma tesisi ve inşaat malzemesi satışı anlaşmaları yapıldı.
Türkiye – Afrika Dış Ticaret Köprüsü – 6 organizasyonunda konuşan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Batı Afrika'nın ekonomik açıdan dünyanın en önemli kalkınma bölgelerinden biri olduğunu bildirdi. Bu sebeple bu program ile birlikte Batı Afrika'ya olan ilgilerini artıracaklarını öngören Rızanur Meral, "Mevcut gidişatla ülkelerimizin refahının artacağı açıktır. Ancak Türkiye ve Nijerya, Kamerun, Gana, Gabon ve Togo arasında daha yüksek bir işbirliğiyle daha iyi bir performans oluşturabileceğimize inanıyorum. Lütfen ülkelerimizin uzaklığından ötürü önyargıya düşüp ticaret potansiyelimizi küçümseme yanlışına düşmeyin. Türkiye coğrafi uzaklığın uluslararası ticaretinde en önemli etken olduğu noktayı aşmıştır." dedi.
Türkiye'nin bugün dünyanın en büyük 15 ekonomisi arasında yer aldığını anımsatan Meral, "Ülkemiz geçen yıl kredi notu uluslararası değerlendirme kurumları tarafından 2 kademe artırılan 5 ülkeden biridir. 40 bin ihracatçımız 145 ülkeye 135 milyardan doları aşkın ihracat yapmaktadır." ifadesini kullandı. Türk imalat sanayinin Avrupa Birliği (AB) kalitesini daha uygun ücretlere sunduğuna da işaret eden Meral, Türkiye'nin Afrika'ya 2008 yılı ihracatının 10,2 milyar dolar, ithalatın ise 5,7 milyar dolar olduğunu dile getirdi. Bu rakamların her iki ülke arasındaki potansiyeli tam olarak yansıtmadığını vurgulayan TUSKON Başkanı şunları kaydetti:
"Bu gidişatı değiştirebilir ve karşılıklı ticaret oranlarımızı daha yüksek ve daha dengeli seviyelere ulaştırabiliriz. Türk firmalarının uluslararası faaliyetlerinin önemli bir destekçisi olan kuruluşumuzun Afrika'ya olan ilgisi önümüzdeki yıllarda daha fazla organizasyon ve daha fazla gezi ile devam edecektir. Afrika'da sadece almak için değil aynı zamanda vermek ve paylaşmak için bulunuyoruz."
Toplantıyı değerlendiren ONG Development Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Beguedou Essobileoue Julie ise Türk işadamlarının Togo'yu Afrika'ya açılan bir kapı olarak görmelerini isterken, işadamlarının Togo üzerinden Gana, Mali, Burkina, Faso ve Nijerya'daki pazara rahatlıkla ulaşabileceğini anlattı. Ülkenin özelikle deniz ulaşımına son derece elverişli olduğuna dikkat çeken Beguedou Essobileoue Julie, ülkede yapılacak olan yeni liman yapımına Türk yatırımcıların dâhil olmasını talep etti. Bu isteğin Togo Cumhuriyeti'nin bir daveti olarak görülmesine işaret eden Julie, Togo'ya gelecek Türk işadamlarına vergi muafiyeti, yatırım alanı ve serbest bölgede satış gibi pek çok alternatif sunacaklarını ifade etti. Ülkesinin yüzde 90'ının tarıma elverişli olduğuna da dikkat çeken Julie, ancak ciddi bir tohum sorunu yaşadığını, bunun aşılması için de tohum üretecek yeni fabrikalara ihtiyaç duyduklarını aktardı.
Nijerya'nın en önemli işadamlarından biri olan OON Yönetim Kurulu Başkanı Remi Olowude da Türk işadamlarına ciddi güven beslediklerinin altını çizdi. Kendi firmasının Nijerya'da telekom, enerji, bankacılık ve inşaat olmak üzere farklı sektörlerde yatırımları olduğunu belirten Olowude, yeni hedefinin Türk iş dünyasıyla ortaklıklar kurarak farklı ülkelerde büyümek olduğunu açıkladı. Özelikle Türkiye'de enerji sektöründe ciddi bir potansiyel olduğuna vurgu yapan Nijeryalı işadamı, uygun avantajların oluşması halinde bunu da değerlendirebileceğini savundu. Remi Olowude'nin ayrıca Gana ve Gambiya'da da bankaları bulunuyor.