Danimarka'da El Cezire ve El Arabia gibi Arap televizyonlarının yasaklanması konuşuluyor

İfade özgürlüğünün en hararetli savunucusu olan Danimarka bu günlerde yurt dışındaki televizyon kanallarının izlenmesine imkân sağlayan uydu antenleri

İfade özgürlüğünün en hararetli savunucusu olan Danimarka bu günlerde yurt dışındaki televizyon kanallarının izlenmesine imkân sağlayan uydu antenlerinin yasaklamasını konuşuyor. Genellikle ülkede yaşayan yabancı kökenliler tarafından kendi ülkelerindeki televizyon kanallarını izlemek için kullanılan antenlerin, kamuoyunda kin ve nefretin oluşmasına neden olduğu iddia ediliyor.

İddia, Danimarka Halk Partisi Başkanı Pia Kjearsgaard tarafından ortaya atıldı. Berlingske Tidende gazetesinden Esben Schjørring'in sorularını cevaplayan Pia Kjearsgaard, Danimarka'da göçmenler ve İslam ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Danimarka'da yaşayan Müslümanların hiçbir konuda özel haklar talep etmemeleri gerektiğini savunan Kjearsgaard, Arap televizyonlarının Danimarka'da yaşayan göçmenler üzerinde olumsuz etki yaptığını iddia etti.

Bir süredir yaşanan entegrasyon sorunlarıyla Danimarka'nın gündeminde olan Vollsmose bölgesiyle ilgili de çarpıcı açıklamalarda bulunan Kjearsgaard, bu bölgede yaşayan insanların uydu anteni kullanmasının yasaklanması gerektiğini savundu.

"Orda Doğu'yu Vollsmose'ye taşıyan uydu antenlerinin kullanımına izin vermeye devam mı etmeliyiz? diyen Kjearsgaard, bölgede yaşanan sorunların temelinde Arap televizyon kanallarının bulunduğunu savundu.

Kjearsgaard, "Danimarka Halk Partisi El Cezire yada El Arabiya kanallarının yasaklanmasını mı istiyor yani" sorusuna ise, "El Cezire ve El Arabia Orta Doğu'da hakim olan anlayışı zorla kabul ettirmeye çalışıyor. Bunun çok büyük bir karar olduğunu biliyorum. Ama bu antenlerin yasaklanması gerekiyor." şeklinde cevap verdi.

Hükümet kanadı Pia Kjearsgaard'ın açıklamalarına tepki göstermekte geç kalmadı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Liberal Parti'nin (V) Entegrasyondan Sorumlu Sözcüsü Karsten Lauritzen, "Hükümetin ülkenin herhangi bir bölgesindeki uydu antenlerini yasaklama gibi bir planı yok." dedi. Muhafazakar Partinin Entegrasyondan Sorumlu Sözcüsü Naser Khader ise Pia Kjearsgaard'ın önerisini "Bu sabah Kjearsgaard'ın önerisini gazetede okuyunca gözlerime inanamadım. Bunun bir çeşit 1 Nisan şakası olduğunu zannettim." dedi.