CHP sözcüsü Okay: Pozitif muhalefet anlayışı sürdürülecek

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Hakkı Suha Okay, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile başlayan pozitif muhalefet anlayışının sürdürüleceğini söy

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Hakkı Suha Okay, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile başlayan pozitif muhalefet anlayışının sürdürüleceğini söyledi. CHP'nin başörtüsüne karşıymış gibi gösterilmeye çalışıldığını ileri süren Okay, türban ve başörtüsünün birleştirilmek istendiğini savunarak, türbanın siyasi bir simge olduğunu iddia etti.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan Parti Meclisi toplantısı yaklaşık 5 saat sürdü. Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan sözcü Hakkı Suha Okay, referandumda yüzde 58'in niçin evet dediğine yönelik değerlendirmelerde bulunulduğunu ifade etti. Kılıçdaroğlu'nun 12 Eylül'ün ardından Bürüksel ve Almanya'ya yaptığı gezisi konusunda geniş manada bilgi verdiğini aktaran Okay, Güneydoğu'da Kürt sorununa yönelik yapılan çalışmalar hakkında Parti Meclisinin bilgilendirildiğini kaydetti.

Pozitif muhalefet anlayışın sürdürülmeye devam edileceğini vurgulayan Okay, Parti Meclisi'nde CHP kurultayından sonraki hedefinin iktidar olduğu ve buna odaklanıldığını kaydetti. Oktay, eksikliklerin giderilmesi konusunda hep birlikte tek vücut olarak iktidara taşıma kararlılığının ifade edildiğini dile getirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Hakkı Suha Okay, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim sürecinde aday olmayı düşünen örgüt üyelerinin Yüksek Seçim Kurulu'nun seçim takvimini beklemeden kendilerinin görevden ayrılmalarını istediğini aktardı. Yeni seçilecek kadroların seçimlere hazırlanmasının daha doğru olacağını ifade ettiğini söyledi.

Okay, gazetecilerin sorularını da cevapladı. Pozitif muhalefet anlayışının bir öz eleştiri olup olmadığının sorulması üzerine Okay, kimi konularda öneri sunduklarında samimiyet testine tutulduklarını savundu. "Yüzde 10 barajının indirilmesi, TSK İç Hizmet Kanunu 15. Maddenin kaldırılması, Anayasa değişikliği konusunda uzlaşma komisyonuna üye gönderilmesi" gibi konulara benzer bir muhalefet anlayışının devam edeceğini anlatan Okay, "İktidarın getirdiklerini eleştirme değil, muhalefet olarak öneriler getirme ve iktidarın bunları eleştirmesi" yönünde bir muhalefetlik yapacaklarını belirtti. Daha önceleri CHP'nin Cumhurbaşkanı Meclis'e geldiğinde ayağa kalkmadığını hatırlatan Okay, 1 Ekim'de CHP'nin Cumhurbaşkanı için ayağa kalktığını belirterek, olayları magazin haline getirmeyeceklerini ifade etti.

Tüzük değişikliğine ilişkin sorulara ise Okay, basının kendine göre oluşturmak istediği gündemi satırlarına taşımak istediğini ileri sürdü. Tüzük kurultayının söz konusu olmadığını kaydeden Okay, hedeflerinin 2011 seçimlerinde iktidar olmak olduğunu vurguladı.

Başörtüsü yasağına ilişkin bir soruya da Okay, türbanda söylem farklılığıyla türban ve başörtüsünün birleştirmek istendiğini iddia etti. CHP'nin sanki başörtüsüne karşıymış gibi gösterilmeye çalışıldığını ileri süren Okay, başörtüsüyle bir sorunları bulunmadığını, türbanın ise bir siyasi simge olduğunu savundu.

Okay, din adamlarının toplumun kanaat önderleri olmasına ilişkin soruya da din adamlarının kimi zaman toplumun önderi, yön veren kişiler olduğunu söyledi. "Din görevlileri yeter ki toplumu ileriye taşıma kararlığı içinde misyonlarını yapsınlar, kendi görevlerini yapsınlar." diyen Okay, "Dinin siyasete alet edilmesini önlesinler ve siyaseti dinde kullanmasınlar, dinde kullanmasınlar. Kimi din adamlarını gördük, referandum sürecinde yaşandı, siyasetle iç içe olmuştur. Din adamları çok daha dikkat ve özenle davranması gerekiyor." diye konuştu. Din adamları ve muhtarlara bayram tebriği gönderildiğini, ama bunların bir kısmının şimdi dağıtıldığını, bir kısmının ise dağıtılmadığını ileri süren Okay, bu durumu siyasal iktidarın korku toplumu oluşturmaya çalıştığı yönündeki iddialara bağladı.

CHP'nin Kürt sorununun çözümüne yönelik bölgede yaptığı çalışmaya nasıl bir isim vereceğinin sorulması üzerine de Okay, bunun "Kürt sorunu, Güneydoğu sorunu, terör sorunu" gibi adlandırıldığını hatırlattı. Terminoloji korkularının olmadığını vurgulayan Okay, raporu hazırlayacak arkadaşlarının isim vereceğini, şimdi isim söylemenin arkadaşlarının görev alanına müdahale olacağını ve bunun da doğru olmadığını, emeklerine yazık olacağını belirtti. Bazı gazetelerin yalan haber hazırlamayı adet haline getirdiğini savunan Okay, CHP'nin Güneydoğu araştırmasından vazgeçtiği yönünde haberler yapıldığını ve bunların doğru olmadığını söyledi. Bu haberleri yazan ve yayınlayanların bunu kendi vicdanlarında sorgulamasını isteyen Okay, kendilerinin ise hukuki sorgulamayı yapacaklarını ifade etti.