Cumhuriyetin 87. yıl dönümü İzmir'de törenlerle kutlandı

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 87. yıl dönümü bütün yurtta olduğu gibi İzmir'de de törenlerle kutlandı. Vatandaşların pardesü ile geldiği bayram

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 87. yıl dönümü bütün yurtta olduğu gibi İzmir'de de törenlerle kutlandı. Vatandaşların pardesü ile geldiği bayram alanına öğrencilerin gömlek veya ince elbiselerle getirilmeleri ise üşümelerine neden oldu.

İlk tören sabah saat 10.00'da valilikte tebriklerin kabulüyle başladı. İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Nusret Taşdeler, Cumhuriyet Meydanı'ndaki tören alanına geçti. Tören alanına eski Genelkurmay Başkanlarından Hilmi Özkök, MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural ve çok sayıda sivil ve askeri erkan ile bürokratlar katıldı. Protokol, burada tören aracıyla halkın bayramını kutladı. Protokolün yerini almasıyla saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde Türk Bayrağı göndere çekildi.

Açılış konuşmasını İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç yaptı. Türk milletinin Kurtuluş Savaşı'yla tarihte eşi görülmemiş bir zafere imza attığını belirten Kıraç, cumhuriyetin kurulmasıyla bu zaferin taçlandırıldığını söyledi. Cumhuriyetin kuruluş aşamasında 12.5 milyon insan var iken aradan geçen 87 yılda bu sayının 72.5 milyona ulaştığını aktaran Vali Kıraç, 1923 yılında kişi başına düşen milli gelirin 87 yıl önce 45 dolar iken bugün 10 bin dolar seviyelerine ulaştığına dikkat çekti. 1923 yılında okur yazar oranının yüzde 13 olduğunun altını çizen Vali Kıraç, şimdilerde ise yüzde 89'a ulaştığını, bir üniversite var iken şimdilerde 153 üniversiteye ulaşıldığını anlattı. Türkiye Cumhuriyeti'nin dünyanın en büyük 17. ekonomisi olduğunu belirten Vali Kıraç, "Cumhuriyetin 100. yılında dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girmeyi hedefleyen Türkiye, bu hedefine doğru kararlılıkla ilerlemektedir." dedi.

Vali Kıraç'ın konuşmasının ardından program, öğrencilerin şiir okumaları ve resmi geçit töreninin yapılmasıyla devam etti. Geçit töreninde askeri birlikler, polis ve sivil toplum örgütlerinin geçitleri yer aldı. Tören alanına gelen vatandaşlar, helikopter, uçak, askeri ve polis birliklerini uzun uzun alkışladı.