Ak Partili Uslu'dan Hayvancılık Osb Açıklaması

AK Parti Uşak Milletvekili Nuri Uslu, hayvancılık organize sanayi bölgesi projesinin hayata geçirilmesinin uzun bir süreci kapsayacağını söyledi

Ak Partili Uslu'dan Hayvancılık Osb Açıklaması
AK Parti Uşak Milletvekili Nuri Uslu, hayvancılık organize sanayi bölgesi projesinin hayata geçirilmesinin uzun bir süreci kapsayacağını söyledi. Kentteki üreticilerden bu konuda sık sık talepler aldığını ve muhalefetin de konuyu saptırmaya çalıştığını söyleyen Uslu, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ile TÜBİTAK'ın hayvancılık OSB'ler için anlaşmaya varamadığını ifade etti.
Milletvekili Nuri Uslu, Uşak'ta birkaç yıl önce projesi hazırlanan, yönetim kurulu belirlenen ve kurulacağı alan belirlenen hayvancılık organize sanayi bölgesi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Hayvancılık organize sanayi bölgelerinde olası salgınlara karşı nasıl önlem alınacağının tartışıldığını dile getiren Uslu, "Biz hayvancılık OSB'nin yapılması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Fakat bu konu sık sık saptırılıyor. Bölge, bilimsel anlamda mutabakata varılmadığı için açılamıyor" dedi. Eşme'de koyunculuğun gelişmesi için proje hazırladıklarını da belirten Uslu, projenin Eşme'ye önemli katkılar sağlayacağını söyledi.
2006'dan beri, Uşak'a kurulması gündemde olan hayvancılık OSB projesinin, bilimsel bazda anlaşma sağlanamadığı için hayata geçirilemediği kaydeden Uslu, "Yaklaşık bin 500 dekar üzerine kurulması kesinleşen ve ÇED raporu alınan bölge için merkeze bağlı Akarca köyü düşünüldü. Proje için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunduk. Uşak'ta kurulması halinde; süt işletmesi, hayvan borsası, yem fabrikası ve biogaz tesislerinin bulunacağı yatırım sahası 170 milyon TL'ye mal olacak. 170 yatırımcının yer talep ettiği bölge, 18 bin süt sığırı ve 500 bin besi sığırını barındırabilecek. Türkiye'de ilk defa uygulanacak olan proje için pilot bölgeler Ankara Çubuk ile Diyarbakır seçildi. Uşak'ın pilot bölgede yer almaması kentte üzüntüyle karşılandı. Muhalefet partileri konuyu saptırdı. Bakanlık hayvancılık OSB'lerin kurulmasını istiyor. Fakat TÜBİTAK, bu bölgelerde olası salgınlarda büyük kayıpların yaşanacağını öngörüyor. Bu konuda henüz somut bir çalışma yok. Bu nedenle proje hayata geçirilemiyor. Ancak salgın hastalık riskinin nasıl çözümleneceği konusu halledilirse Uşak diğer illere göre avantajlı durumda. Çünkü biz proje hazırlıklarını ve ön çalışmaları tamamladık. Bu bakımdan da diğer illere göre bir adım öndeyiz. Hayvancılık organize sanayi bölgelerinin kurulmasıyla ilgili kesin bir karar çıkması halinde Uşak'ın da yatırım planına dahil edilmesini sağlarız. Çünkü ön çalışmamızı yaptık ve belgelerimizi bakanlığa teslim ettik. Hayvancılık OSB projesi, köylüyü evin altında hayvan yetiştirmekten kurtarmak ve yapılan işin daha profesyonel olması için geliştirildi. Köylü proje hayata geçmese de ahırları dışarıya taşıyacak"dedi.