Türkiye'de Dört Milyon Astım Beş Milyon Koah Hastası Var

Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Arzu Yorgancıoğlu, ülkede dört milyon astım, beş milyon KOAH hastası bulunduğunu söyledi.

Hekimevinde Adana Astım Hastaları Derneği tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, astım ve koah hastalarının mutlaka sigarayı bırakması gerektiğini, bu konuda Sağlık Bakanlığı hastanelerinde kurulan Sigara Bıraktırma Merkezlerinden destek alınabileceğini söyledi. Sağlık Bakanlığı'nın, Türkiye Torks Derneği'nin astım ve KOAH ile ilgili çok etkin programlar uyguladığına dikkat çeken Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, dünyada ve Türkiye'deki durum hakkında bilgi verdi.
Dünyada 300 milyon astım hastası olduğunu anlatan Yorgancıoğlu, her yıl 255 bin kişinin astımdan öldüğünü anlattı. Astım hastalarının ve ölümlerinin yüzde 80'inin düşük ve orta gelir düzeyli ülkelerde meydana geldiğini anlatan Yorgancıoğlu, şöyle konuştu: "Önlem alınmazsa 10 yıl içinde astım hastalığı ve ölümlerinde yüzde 20 artış bekleniyor. Dünyada 210 milyon kişi KOAH hastası. 3 milyon kişi bu hastalıktan ölüyor. 2030 yılında KOAH 3. en sık ölüm nedeni olacak. Türkiye'de 4 milyon astım hastası
bulunmaktadır. Türkiye'de ölüm nedenleri içinde astım ilk 20 hastalık içinde. Kırsal alanda yaşayan kadınlarda 17. sırada yer almaktadır. Ülkemizde 5 milyon KOAH yüzde 5.8 oranıyla 3. sırada bulunmaktadır. Türkiye'de her 10 KOAH'lıdan ancak biri KOAH'lı olduğunu bilmektedir. KOAH, yaşlı hastalarda maliyeti en yüksek 10 hastalık içinde 1. sıradadır."
Prof. Yorgancıoğlu, Türkiye'de 2010 yılında KOAH'tan 40 bin 831, astımdan ise 3 bin 308 ölüm beklendiğini ifade ederek, Türkiye Kronik Hava Yolu Hastalıklarını Önleme ve Kontrol Programı "Gard Türkiye" örnek projesinde de hedefin herkes için sağlıklı bir nefes olduğunu sözlerine ekledi.
Adana Astım Hastaları Dayanışma Derneği Başkanı Doç. Dr. Gökşin Koçak ise Türkiye'de ilk kez Adana'da astım hastalarının bir araya gelerek örgütlendiğini ve ilk kez böyle bir bilgilendirme toplantısı düzenlendiğini söyledi. Koçak, astım ve koah hastalarına yönelik etkinliklerin devam edeceğini sözlerine ekledi.
(VŞA-ADN-HO-Y)