Ağrı'daki STK'lar yaşanabilir bir kent için sorunları masaya yatırdı

Ağrı Tüm Sivil Toplum Örgütleri Derneği (ASTÖB) Başkanı Kazım Karaca başkanlığında bir araya gelen sivil toplum kuruluşu temsilcileri, ilin sorunları

Ağrı Tüm Sivil Toplum Örgütleri Derneği (ASTÖB) Başkanı Kazım Karaca başkanlığında bir araya gelen sivil toplum kuruluşu temsilcileri, ilin sorunları ve çözüm önerilerini masaya yatırdı.

Toplantıda konuşan ASTÖB Başkanı Kazım Karaca, Ağrı'ya son 10 yılda 1 milyar dolar para geldiğini, fakat ilin hâla sorunlarla boğuştuğunu belirtti. Yaşanabilir iller sıralamasında Ağrı'nın hâla son sıralarda olduğunu söyleyen Karaca, "Ağrı'da bazı değişimleri görmek olumlu ama bunlar yeterli düzeyde değil. Ağrı'ya son 10 yılda 1 milyar dolar para harcandı. Fakat bu para nasıl harcandı, neler yapıldı hiç bilinmiyor. Ya biz gerçekten çok geri kalmışız, bir türlü yetişemiyoruz. Ya da diğer iller bizden daha iyi çalışıyor. Yaşanabilir iller sıralamasında bakacak olursak Ankara birinci sırada. Yeni kurulan bir il olan Iğdır bile 69. sırada. Hakkari 74. sırada, Ağrı'yı da en alt sıralarda görüyoruz.'' diye konuştu.

Ağrı'da bir tiyatro, sinema salonu olmadığına dikkat çeken Kazım Karaca, ilde gösteri ve eğlence merkezinin bulunmadığını ifade etti. Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Ağrı'de halkın, misafirlerin gezip dinlenebileceği park, bahçe, mesire alanı, turizm amaçlı herhangi doğru dürüst bir mekan yok. Varsa da yüz binlik bir kente göre yetersizdir. Başta deprem olmak üzere herhangi bir doğal afet karşısında da çaresizdir. Ağrı'daki eğitim kalitesini yükseltecek faktörlerin başında, okulların fiziki yapısı, eğitim öğretim ortamı ve öğretmenler gelmektedir. Son yıllarda çok sayıda yeni okul yapılmış, derslik sayısı artırılmıştır. Ancak öğretmenlerimiz sayı ve nitelik olarak yetersizdir." dedi. Ağrı'nın, iyi yaşanabilir bir kent olmamasının öğretmenleri de olumsuz etkilediğini vurgulayan Karaca, "Tecrübeli öğretmenler daha iyi kentlere göç etmekte veya emekli olmaktadırlar. Yerlerine yeni atamalarla tecrübesiz öğretmenler gelmektedir. Bu yeni atanmış öğretmenlerimiz zaten kentsel ve sosyo-ekonomik problemlerle boğuşan ortamda büyüyen çocuklarımıza, ihtiyaç duydukları yeterli eğitim ve öğretimi verememektedirler.'' diye konuştu.

İlde otopark alanlarının olmaması nedeniyle cadde ve sokakların araç işgalinde olduğunu vurgulayan Karaca, şehirde yaz kış kullanılabilecek katlı otoparka ihtiyaç duyulduğunu bildirdi. Daha iyi yaşanır bir Ağrı için, şehrin cazibesini artırmanın şart olduğunu söyleyen Karaca, TOKİ'nin yaptığı konutların başlı başına bir cazibe olduğuna vurgu yaptı. Karaca, şöyle dedi:

''Ayrıca, mahallelere uygulanacak ve yine TOKİ tarafından yapılacak olan Kentsel Dönüşüm Projesi Ağrı'nın cazibesine çok katkı yapacaktır. Çok yakında belediyenin yapmış olduğu sabit semt pazarı uygulaması, yıllarca bir kördüğüm haline gelen sokakları, caddeleri işgal eden seyyar satıcıların ve kentlilerin sorununa çare olmuştur. Bugün artık caddelerdeki o modern kent yaşamına yakışmayan görüntüler kaybolmuştur. Gerek semt pazarı ve gerekse çöp temizliğinden dolayı belediyeyi kutlamak, yapılanı iyi ve güzeli takdir anlamında şart olmuştur. Ağrı'nın kent ekonomisini canlandıracak, cazibesini artıracak uygulamalardan bir tanesi de Van-Kağızman Caddesi'nin genişletilmesi olacaktır. Kentler, büyük meydanlar ve caddelerin çevresinde gelişir büyürler mantığından yola çıkarak, Ağrı'nın en büyük ana caddesi olan bu caddenin bulvar olması kentin çehresini değiştireceği aşikardır. Yenilenmiş geniş bu cadde üzerine yeni alışveriş mağazaları ticaret ve iş yerleri açılması, caddeye yakışır yapılaşma kaçınılmazdır. Bu modern, büyük yenilenmiş ana cadde ticarette ve sosyal yaşamda yeni bir kültür oluşturacaktır. Kesinlikle şunu belirtmek isterim ki bu caddenin açılması Ağrı'nın kent cazibesini artıracak en önemli faktörlerden biri olacaktır.''