'Wıkıleaks', Irak Savaşı'na Ait 400 Bin Gizli Belgeyi Yayınladı

Amerikan ordusunun Afganistan'daki işgaline ilişkin gizli belgeleri yayınlayarak gündeme oturan 'WikiLeaks' sitesi, Irak savaşıyla ilgili 400 bin gizli belgeyi yayınladı.

İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen konferansta konuşan WikiLeaks'ın kurucusu Julian Assange, yayınlanan yeni belgelerle Irak savaşının ardında yatan gerçeği açıklayacaklarını söyledi. ABD'nin 2004 yılıyla 2009 yılları arasındaki operasyon ve uygulamalarına ait belgelerde, ABD'nin savaş suçlarına dair birçok bilgi gözler önüne seriliyor. WikiLeaks'ın yayınladığı belgelere göre, 2003 yılındaki Amerikan işgalinden bu yana Irak'ta açıklanandan çok daha fazla kişi öldürüldü.
Julian Assange, toplantıda yaptığı açıklamada, yayınlanan bilgilerin hiçbir birey için bir tehdit oluşturmadığını belirtti. Assange, "Savaş boyunca 66 bin sivil öldürüldü. Irak savaşında toplam 109 bin kişi hayatını kaybetti. Ölen 66 bin sivilden 15 bini daha önce açıklanmamıştı" dedi.
Avukat Paul Shiner ise, bazı belgelerde yer alan ölüm olaylarında İngiliz Ordusu'nun da sorumluluğu olduğu ve İngiliz mahkemelerinde bu kişiler hakkında yasal işlem başlatılabileceğini söyledi.
Araştırmacı Gazetecilik Bürosu Editörü Iain Overton, İHA'ya yaptığı açıklamada, 11 hafta boyunca dokümanları incelendiklerini ve bunları kamuoyuyla paylaşmak istediklerini söyleyerek, "Politikacılar, Irak savaşıyla ilgili kamuoyunu yanlış bilgilendirdiler. Veriler, her zaman doğrulara sadık kalmadıklarını gösteriyor. Savaşın başlama nedeni olarak gösterilen kitle imha silahı bulamadılar. Ülkedeki rejim değişimi de Irak'a girme sebepleriydi. Koalisyon güçleri ülkeye girerek, Irak'ın daha güvenli yer
olacağını söyledi. Ancak dosyaları okuduktan sonra işkencenin işgalden sonra daha çok yayıldığını gördük. Cezaevlerinde bin 300 ayrı işkence davası gördük" diye konuştu.
Overton, belgelerin yayınlanmasından sonra askerlere karşı bir tepki olup olmayacağıyla ilgili olarak, askerlerin değil politikacıların tepkisi olabileceğini söyledi. Sorumlu olması gereken kişilerin savaşın başlamasına neden olan esi ABD Başkanı George Bush ve eski İngiltere Başbakanı Tony Blair olduğunu belirten Overton, raporda en önemli bulgunun kontrol noktalarında gerçekleşen ölümler olduğunu, bu noktalardaki ölüm oranlarının çok yüksek olduğunu vurguladı. Kontrol noktalarında ölen her 5 kişiden
birinin sivil olduğunu açıklayan Overton, raporun şok edici olduğunu belirterek, her bireyin Irak'taki savaştan etkilendiğini ve bu durumun da savaşın korkunç boyutunu gösterdiğini sözlerine ekledi.
ABD, gizli belgeleri sızdıran WikiLeaks'i sert bir dille kınadı. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, WikiLeaks'ın belgeleri açıklama planını kınamış ve bunun Irak'taki ABD askerleriyle diğer personelleri tehlikeye sokacağını söylemişti. WikiLeaks, Temmuz ayında ABD'nin 9 yıllık Afganistan işgalini konu alan belgeler yayınlanmıştı. ABD'nin eleştirilerine maruz kalan raporlarda, koalisyon askerlerinin Afganistan'da yüzlerce sivili katlettiği açıklanmıştı.